Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Gabriela Koukalová a její trápení s anorexií: Při dávení spolkla lžičku!

Autor: ps

Poruchy přijmu potravy, životní trápení a nakonec STOP biatlonu. Těžká nemoc si zahrála s osudem národem milované biatlonistky Gabriely Koukalové (28). Ta ve své nové knize popisuje, jak velké trable jí způsobila anorexie. Při dávení dokonce spolkla lžičku!

Poprvé se rozhodla svět informovat o složité a zákeřné chorobě, která zničila její veleúspěšnou kariéru. Nikdo totiž neví (ani ona sama), jestli se ještě někdy k běžkám a malorážce vrátí. Gábina své problémy sepsala do knihy. Kromě jiného líčí intimní detaily, popisuje, jak ji těžká nemoc ničila.

Prala se s ní v závodních začátcích. Chtěla mít dokonalé biatlonové tělo, tak nuceně zvracela. Třeba i pětkrát denně. Když ztratila dávivý efekt, pomáhala si zubním kartáčkem, nebo lžičkou. Ta jí jednou uvízla v krku, sklouzla jí do hrtanu!

Znáte osobně sportovce/sportovkyni, koho trápila anorexie (bulimie)? Ozvěte se na tip@blesk.cz!

Gabriela Koukalová má za sebou hodně složité období
Gabriela Koukalová má za sebou hodně složité období

Trvalo to dlouhých nekonečných deset let! Takovou dobu se na sebe nechtěla ani podívat do zrcadla. „Od mala mám pocit, že jsem takové stvoření, které by sem jako by nepatřilo,“ píše v řádcích své knihy. „Roky jsem se pořád snažila někam zapadat a být stejná jako ostatní. Ale časem jsem přišla na to, že se stejně nezavděčím všem, a od té doby je mi líp.“

Z nejhoršího se měla dostat před sezonou 2015/2016, v té následující ovládla Světový pohár. Jenže letos kvůli bolavým lýtkům nestartovala ani v jednom závodě a vynechala i olympijské hry v Koreji. Důvodů se mohlo sejít víc, včetně těch psychických.

Teď si chce odpočinout a dát se pořádně dohromady. Biatlon (zatím) hodila přes palubu. „Mlčet by jistě bylo pohodlnější. Ale to bych se sama před sebou styděla,“ uzavřela Koukalová citlivé téma.

Budoucnost Gabriely Koukalové? Dveře má otevřené, rozhodnutí je na ní, říká Rybář
Video se připravuje ...