Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Koukalová podpořila »zneužitou« gymnastku: Neničte sportovce kvůli výsledkům!

Autor: ps

Své přiznání zveřejnila ještě dříve, než Gabriela Koukalová (28) dala do prodeje svoji rozporuplnou knihu. Moderní gymnastka Monika Vlčková (26) ukázala velkou odvahu, když dopodrobna vylíčila, jak špatně to chodí v jejím sportu. Biatlonistka jí veřejně podpořila!

Bojují proti stejnému zlu. Chtějí, aby se sportovní prostředí vyčistilo, zmizely z něho nadávky, trenéři pracovali na profi úrovni a bez nátlaků. Ty někdy končí až psychickou vadou potažmo nemocí.

Jak Koukalová , tak Vlčková (za svobodna Míčková) mají ze svých odvětví zkušenost s tím nejhorším. Buď oni, nebo i jejich kolegyně, se potýkaly s poruchou příjmu potravy. Prozradily, že bulimie potažmo anorexie zasáhly jejich životy. Proto vystoupily z davu a otevřeně řekly své názory.

Monika Vlčková patřila mezi nadějné české gymnastky
Monika Vlčková patřila mezi nadějné české gymnastky

„Monika je statečná, že o tom začala mluvit. Její příběh vyšel na svět ještě před mým a je snad ještě silnější. Snaží se změnit svět dokonce tak, že začala trénovat děti. To obdivuji obzvlášť,“ vyjádřila bývalá biatlonová královna pětinásobné mistryni republiky poklonu na sociální síti.

Koukalová má jasný názor. Podle ní je sport v Česku značně podfinancovaný a pracují v něm dobré i zlé osoby. „Sport je obrazem společnosti. Lidem někdy chybí pochopení, jindy třeba dobré trenérské vzdělání či jen obyčejný lidský přístup. Kluby a spolky jsou z většiny vedeny dobrovolníky, co dělají sport ve volném čase, aby se děti měly kde realizovat. Jsou to srdcaři a přirozeně mají právo na chyby. Ale musíme o těch chybách mluvit a poučit se z nich,“ píše.

I kdyby se prý něco takového dělo, rozhodně by to nemělo zasahovat do profesionálního prostředí. „Ve vrcholovém sportu by se toto dít nemělo. Ničit lidské osobnosti kvůli výsledkům není podle mě správná a společensky akceptovatelná cesta,“ ukončuje Gabriela problematické téma.