Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Šílený problém v Japonsku kvůli fotbalovému MS: Výkalové tsunami!

Autor: sjs

Při zápase se nemohou odtrhnout od televize. Japonští fanoušci hltají každou vteřinu, kterou jejich národní tým odehraje na mistrovství světa v Rusku. V zemi vycházejícího slunce kvůli tomu řeší neobvyklý problém. Během poločasu či po utkání japonské reprezentace lidé nejen v Tokiu chodí hromadně na toaletu a hrozí tak vodní apokalypsa v kanalizaci.

Tady jde do tuhého! Když hrál v úterý japonský národní tým s Kolumbií, stoupla v jednu chvíli spotřeba vody v Tokiu o 24 procent. Zrovna byl totiž poločas zápasu a obyvatelé deseti milionového hlavního města si hromadně odskočili. Neúměrně tím zatížili tlak ve vodovodní potrubí. Hrozila tak katastrofa v podobě popraskaných rour pod metropolí, kdy by se na povrch vyplavila nejen voda, ale i splašky.

Největší problém je poločas

„Předpokládáme, že je to proto, že spousta lidí, kteří se vydali do koupelny, šli najednou. Použití vody může kolísat, zvláště během fotbalových utkání, které mají jen jednu přestávku uprostřed,“ uvedla Tokijská vodárenská společnost.

Luxus na WC. Na mnoha toaletách po Japonsku jsou k dispozici i malé obrazovky.
Luxus na WC. Na mnoha toaletách po Japonsku jsou k dispozici i malé obrazovky.

Další velké nebezpečí hrozilo v neděli, kdy japonský tým nastoupil do utkání se Senegalem. „Myslím si, že jsme tentokrát připraveni. Navýšili jsme zásoby vody a jsme připraveni, aby byl i stabilní tlak ve vodovodním potrubí,“ ujišťovala vodárenská společnost.

Rekordní sledovanost

Nešlo však jen o Tokio. Stejný výkyv byl zaznamenán v celé zemi, která má přes 127 milionů obyvatel. Japonci byli přilepeni k obrazovkám a po závěrečném hvizdu, kdy zvítězili nad Kolumbií 2:1 se spotřeba také zvýšila. U obrazovek prý sedělo během druhého poločasu přes 48,7 procent lidí z celé země! Naposledy se podobný případ stal letos v únoru, kdy na olympijských hrách v Pchjongčchangu obhájil zlatou medaili oblíbený krasobruslař Juzuru Hanjú.