Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Strašné časy předsedy rozhodčích Chovance: Bolest z náhlé ztráty manželky (†53)

Autor: nem

Při výkopu ligy a v době, kdy svazová hektika vrcholila. To byl pro fotbalovou legendu Jozefa Chovance (58), který vzal nevděčnou funkci šéfa komise rozhodčích, pohnutý čas.

Na začátku léta na Strahově absolvoval se sudími první seminář a testy. Jen několik dnů po tom, co k nesmírnému zármutku svému a dcer Kateřiny a Nikoly pochoval manželku Jitku (†53).  

Nelítostná, krutá, zhoubná choroba mu vzala ženu tak strašně brzy a nemilosrdnou rychlostí. „Přišlo to nečekaně a náhle. Já a moje rodina jsme prožili velkou bolest,“ pověděl Blesku Jozef Chovanec. Ve tváři měl v úterý dopoledne stále ještě stesk. Jiný by možná zakolísal a svazové funkcionaření odložil na jindy, ovšem pro velikána české kopané je fotbal i medicínou na rány na duši. „To smutné, co se mi přihodilo, to byla osobní věc. Tuhle práci jsem vzal rád,“ vysvětlil někdejší věhlasný plejer i trenér nároďáku a Sparty.

Na place za sídlem asociace omrkával, jak se arbitři tuží v běhu, občas nakouknul do notiček a na chvilku si sednul ke kávě. Tuší, že ho čeká těžká šichta. Ví, že pod Řípem kvůli nasazování rozhodčích na zápasy, jež má v gesci, zkoušejí kluboví bafuňáři a šíbři různé fígle. Však už je poznal. „Jsou to tlaky českého typu, ale my všechno řešíme jen uvnitř komise. Je nezávislá a já jsem také nezávislý. Nechci být zatažen do nějakého politikaření. Chci posunout český fotbal dopředu.“ Tak pravil Jozef Chovanec, muž, který teď posouvá dopředu i svůj život, bohužel bez milované paní Jitky.

Předseda komise rozhodčích Jozef Chovanec během fyzických testů rozhodčích
Předseda komise rozhodčích Jozef Chovanec během fyzických testů rozhodčích

Chovanec: Chci, aby se rozhodčí nevměšovali do utkání. A diváci odcházeli spokojeni
Video se připravuje ...