Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dres United stojí 3170. Šijí ho dělníci s platem 18 korun na hodinu!

Autor: sjs

Že se nestydí. Firma Adidas s velkou pýchou představila dres, který budou oblékat hvězdní fotbalisté Manchesteru United. Fanoušci si repliku rudého trikotu mohou koupit za 3170 Kč. Přitom dres vyrábějí Kambodžané, kteří ve srovnání s konečnou cenou berou almužnu – 18 korun za hodinu!

Německý výrobce sportovního oblečení a obuvi Adidas vykázal například za rok 2016 obrovské příjmy. Čistý zisk byl 1,019 miliardy eur (27,5 miliardy korun). Ve velkém se o pohádkové finance postaral i prodej dresů slavných fotbalových týmů. V obchodech je můžete koupit v průměru za 3000 korun.

Anglický list The Mail on Sunday se podíval pod pokličku toho, jak přicházejí na svět dresy právě od Adidasu. Ve fabrice v Kambodži je šije 1100 pracovníků. Z devadesáti procent jde o ženy. Pracují od sedmi hodin ráno často až do šesti hodin večer. V průměru za hodinu udělá jeden z dělníků 60 dresů v celkové hodnotě 190 000 korun. Za tu jednu hodinu dostane pracovník nebo spíše otrok jen ubohých 18 korun.

„Peněz je tak málo, že někdy musím čerpat půjčky, abych přežil měsíc,“ povzdechl si zaměstnanec fabriky. Adidas obhajuje zacházení s pracovníky. Podle jejich kontrol továrna splňuje 20 z 21 požadavků na dodržování předpisů.

„Dodržování spravedlivých a bezpečných pracovních podmínek a spravedlivých mezd v celém dodavatelském řetězci je nedílnou součástí obchodní politiky společnosti Adidas a součástí smluvních kontraktů s našimi dodavateli,“ stálo v oficiálním prohlášení německého výrobce sportovního oblečení.

Ke kauze se vyjádřil i Manchester United. „Výroba našeho světově proslulého dresu je pod dohledem našeho partnera Adidasu. Jsme přesvědčeni, že Adidas dokáže plně prošetřit tato obvinění a zjistit, zda je nezbytná nějaká akce,“ uvedlo tiskové oddělení nejcennějšího fotbalového klubu planety, který platí svým hráčům i 450 tisíc liber týdně (12 mil. Kč).

Dresy štědře placeným fotbalistům Manchesteru United vyrábějí chudí dělníci
Dresy štědře placeným fotbalistům Manchesteru United vyrábějí chudí dělníci