Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nejzvláštnější sport? Šampionát bagristů! Uspěl na něm český borec

Autor: pv

Závodit s bagry? Ano, jde to! Své o tom ví český reprezentant Tomáš Sooky (29) z Lipence u Loun, který obsadil sedmé místo na prestižní soutěži Caterpillar Operator Challenge ve španělské Málaze. Na mezinárodní klání se nominoval poté, co na jaře zvítězil v české Soutěži Klubu posádek Caterpillar v pískovně v Ledčicích.

Lidé jim říkají bagristi, ale odborně se nazývají strojníci. Právě soutěže strojníků, které ve světě nabývají na popularitě, se zaměřují na dovednostní disciplíny v ovládání různých strojů, jako jsou nakladače, rýpadla, smykem řízené nakladače, dampry, grejdry, dozery nebo rýpadlo-nakládače.

Na sedmnáct špičkových strojníků z Německa, Irska, Anglie, Skotska, Slovenska, Izraele, Ukrajiny, Ruska a Česka čekalo v Málaze šest náročných disciplín. Úkoly byly inspirovány situacemi z běžného strojnického života. Prověřit měly bystrost, odolnost proti stresu a schopnost ovládat jednotlivé stroje za využití integrovaných technologií určených k dosažení maximální produktivity a co nejpřesnější nakládky.

V areálu demonstračního a výukového střediska v Málaze účastníci projížděli krkolomnou dráhou, za pomoci drapáku třídili různě barevné pneumatiky nebo odvalovali sudy dozerem. Svou zručnost měli prokázat v pásovém rýpadle nové generace Cat 323, kolovém nakladači Cat 972M XE, dampru Cat 745, kolovém rýpadle Cat MH3022 a ve smykem řízeném nakladači Cat 299D2.

Český závodník v akci se svým strojem
Český závodník v akci se svým strojem

Nejméně chyboval a nejlepšího celkového výsledku dosáhl Sebastien Behr z Německa, který si z Málagy odvezl hlavní cenu v podobě plně hrazené dovolené v Las Vegas pro dvě osoby. Český reprezentant Tomáš Sooky si pochvaloval, že má v práci možnost vyzkoušet celou řadu strojů. Díky tomu se mohl dobře připravit na tak náročnou soutěž, jakou bylo klání ve Španělsku.

Pořád si ale může nechat zdát o podmínkách, které mají k dispozici jeho soupeři z Německa. Ti mají díky bohatému zázemí možnost strávit cenné hodiny ve všech možných strojích a jejich tréninkové výjezdy připomínají soustředění olympijských sportovců.

„Chtěl bych poděkovat trenéru Pavlu Škopkovi z Klubu posádek Caterpillar, který má se všemi stroji obrovské zkušenosti. Ovládání každého stroje mi vysvětlil do detailu a já už se mohl soustředit jen na samotné provedení jednotlivých disciplín,“ říká Tomáš Sooky, který pochází ze strojnické rodiny a svou práci považuje zároveň i za svůj koníček.