Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Modlitba za kouče (†86)! S trenérem Kratochvílové se loučila i Formanová

Autor: Pavel Hoznédl

Byl postavou schovanou za historicky nejdéle platným atletickým rekordem. To trenér Miroslav Kváč (†86) dovedl Jarmilu Kratochvílovou (67) k senzačním výkonům. Včera ho doprovodila s poslední modlitbou…

Tuto středu legendární kouč zemřel. Položit pugét květin a uklonit se památce přišly i další atletické hvězdy minulosti – Imrich Bugár, Táňa Kocembová nebo Lída Formanová. Před 35 lety v Mnichově dovedl Jarmilu Kratochvílovou k titulu mistryně světa v běhu na 800 metrů i legendárnímu rekordu, který platí dodnes.

Přinesla mu kytici, položila ji v obřadní síti k rakvi, pokřižovala se a krátce postála. „Kdybych ho nepotkala, asi bych spousty věcí v atletice nedokázala. Na druhou stranu, kdyby nepotkal on mě…“ odmlčela se na okamžik Kratochvílová. „Vzájemně jsme se od sebe učili,“ dodala po chvíli.

Parte legendárního atletického trenéra Miroslava Kváče
Parte legendárního atletického trenéra Miroslava Kváče

Poslední hovory s trenérem? Chtěl na stadion

Moc se s Jarmilou Kratochvílovou v posledních letech nevídali. Její trenér Miroslav Kváč trávil většinu času na chalupě u města Králíky. „Vím, že čas od času jezdil na zimu i do Čáslavi,“ povídala jeho nejslavnější svěřenkyně. Později se dozvěděla, že měl zdravotní problémy, trápila ho kolena. „Když přijel domů a potkali jsme se, říkával mi: Hele, já bych ještě někdy zašel i na stadion, ale už bych to asi nedošel,“ přidala vzpomínku atletická legenda.