22. listopadu 2018 • 16:18

Zemřel trenér Kváč (†86), který byl u světového rekordu Kratochvílové

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká atletika smutní. Ve věku nedožitých 87 let zemřel včera Miroslav Kváč, trenér legendární běžkyně Jarmily Kratochvílové, který stál za jejím světovým rekordem v běhu na 800 metrů z roku 1983, který je stále platný. Uznávaný atletický kouč vedl i další české atlety jako Janu Červenkovou, Jiřího Hudce, Petra Marinčiče či Hanu Benešovou. Smutnou zprávu oznámil na svých stránkách Český atletický svaz.



Když na mistrovství světa v Mnichově v roce 1983 zaběhla Jarmila Kratochvílová světový rekord v běhu na 800 metrů, stál u toho právě trenér Kváč. I díky jejímu úspěchu, který je dosud nejstarším atletickým světovým rekordem, se stal uznávanou trenérskou legendou i na mezinárodním poli.

Na vývoji atletů se Kváč nejvíce podílel ve Slavoji Čáslav, kde působil od roku 1958. Vedl také ženskou reprezentaci běžkyň na 400 metrů.

K atletice ho nasměrovala i okupace země vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968. Kváč se jako voják projevil tak, že ho to stálo významné postavení v armádě. Dostal medaili Senátu za jeho sportovní činnost i občanské postoje, v roce 2016 byl jmenován čestným občanem města Čáslavi.

Jarmila Kratochvílová se podepisuje na památeční stěnu při oslavách 100 let českého sportu
Jarmila Kratochvílová se podepisuje na památeční stěnu při oslavách 100 let českého sportu

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud