Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Osočený gólman se brání: Nacistické gesto? Nikdy! Mával jsem na fotografa

Autor: mck

Ačkoliv je na fotografii upozaděn a jen stěží byste ho identifikovali, na Ostrovech strhnul lavinu reakcí. Brankář Crystal Palace Wayne Hennessey byl o víkendu zachycen v kolektivu svých spoluhráčů, a to v momentě, kdy předváděl gesto, jež se až nebezpečně podobalo nacistickému pozdravu. Takováto interpretace však dle samotného reprezentanta Walesu není správná. „Můžu všechny ujistit, že jakákoliv podobnost s takovým gestem je absolutně náhodná,“ reagoval nařknutý muž na Twitteru.

Nejednu otázku vyvolal příspěvek německého fotbalisty Maxe Meyera. Třiadvacetiletý ofenzivní záložník v sobotu přidal na svůj instagramový profil fotografii z týmové večeře jeho aktuálního klubu Crystal Palace. Na první pohled si ničeho zvláštního nelze všimnout. Banda hráčů s úsměvem na tváři si vyrazila do londýnského podniku, aby oslavila hubené vítězství v FA Cupu nad Grimsby, které hraje v Anglii čtvrtou nejvyšší soutěž. Až v úplném pozadí snímku vás něco zarazí.

To „něco“ má na starosti brankář momentálně čtrnáctého celku Premier League Wayne Hennessey. Na fotce pózuje se zdvihnutou pravou rukou, levou dlaň má s nataženými prsty umístěnou v oblasti mezi ústy a nosem. Více než nápadně tak jeho gesto působí jako nacistický pozdrav.

Tuto přirozeně nabízející se variantu však později sám velšský reprezentant dementoval. „Včera večer jsme měli s týmem večeři a vzniklo několik fotek. Mával jsem a křičel na člověka, který nás fotil, aby se s tím vypořádal. Ve stejný čas jsem si dal ruku nad ústa kvůli tomu, aby se hlas lépe rozlehl,“ podal své vysvětlení prostřednictvím Twitteru jednatřicetiletý strážce brány „Eagles“.

Zanedlouho skandální příspěvek byl podle něj „vyblýsknutý“ ve špatnou chvíli. „Doneslo se mi, že to na výsledné fotografii vypadá jako bych předváděl naprosto nevhodný typ pozdravu. Můžu všechny ujistit, že bych to nikdy neudělal a jakákoliv podobnost s takovým gestem je absolutně náhodná,“ doplnil Hennessey.

Pravdu zná jen on.

Jisté je, že v klubové kanceláři Crystal Palace bylo hned zkraje roku pěkně horko.