Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tým pátrající po Salovi vyzvedl tělo z vraku letadla. Čeká se na identifikaci

Autor: iSport.cz, ČTK

Britskému úřadu pro vyšetřování leteckých nehod (AAIB) se za pomoci speciálního týmu podařilo vylovit tělo z vraku letadla, kterým měl být transportován fotbalista Emiliano Sala do Cardiffu. Tam přestoupil z Nantes za 15 milionů liber (440 milionů korun). Letoun s argentinským útočníkem zmizel 21. ledna náhle z radarů nad Lamanšským průlivem nedaleko jednoho z Normanských ostrovů. Zda jde o tělo argentinského útočníka či pilota Davida Ibbotsona není ale stále jasné.

Zlomový moment v pátrání po zmizelém letounu, na jehož palubě byl i fotbalista Emiliano Sala, přišel v neděli 3. února. Speciální loď, která severně od ostrova Guernsey hledala ono letadlo, našla na dně Lamanšského průlivu jeho vrak.

K potopenému stroji byla vyslána ponorka na dálkové ovládání a z jejích záběrů bylo odhaleno, že se jedná skutečně o model PA 46 Malibu s registračným číslom N264DB, jímž měl být Sala transportován do Cardiffu, místa svého nového působiště.

Záběry z ponorky navíc ukázaly, že se uprostřed vraku nachází lidské tělo. Nebylo však možné identifikovat, zda jde o Salu, či pilota Davida Ibbotsona. Vyšetřovatelé se proto rozhodli tělo vylovit.

„V náročných podmínkách se podařilo Britskému úřadu pro vyšetřování leteckých nehod za pomoci speciálního týmu a dálkově ovládaných strojů (ROV) vytáhnout na hladinu tělo, které bylo předtím zpozorováno uprostřed vraku letadla. Operace byla provedena co nejšetrněji a zároveň jsme o pokroku informovaly rodiny obou zmizelých,“ citovala Agence France Presse (AFP) prohlášení AAIB.

Úřad zatím ale neuvedl, zda se jedná o tělo argentinského fotbalisty, či pilota Ibbotsona. Čeká se na identifikaci. Samotný letoun zatím zůstává na dně Lamanšského průlivu. „Bohužel se zatím trosky letadla kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám nepodařilo vylovit,“ objasnila AAIB.

„Přestože nebylo možné letoun vylovit, věříme, že záběry z ROV nám poskytnou dostatek cenných důkazů,“ doufají vyšetřovatelé.