Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Rozloučení se skokanským rebelem Nykänenem (†55): Slzy u zasněžené rakve!

Autor: ČTK, iSport.cz

Čtyři týdny po jeho náhlém úmrtí se dnes rodina, přátelé a fanoušci rozloučili s jedním z nejlepších skokanů na lyžích v historii Matti Nykänenem. Smuteční ceremoniál se odehrál v kapli v Jyväskylä, rodném městě čtyřnásobného olympijského vítěze a šestinásobného mistra světa.

Nykänen zemřel v 55 letech v noci na 4. února v Lappeenrantě. Legenda finského sportu měla po skončení kariéry problémy s alkoholem, které ještě zvýraznila před pár měsíci diagnostikovaná cukrovka.

Slavný skokan mohl mít státní pohřeb, ale rodina ho odmítla. Na smutečním ceremoniálu bylo zhruba 200 lidí, mezi nimi jeden z Nykänenových skokanských nástupců Janne Ahonen nebo jeho někdejší velký soupeř Jens Weissflog. "Takové dny jsou hodně smutné. Nečekáte, že někdo odejde tak mladý. Snad nalezl pokoj," uvedl Němec Weissflog.

Samotný pohřeb by se měl konat až za několik týdnů. Nykänenovo tělo bude zpopelněno a urna bude uložena vedle ostatků jeho otce v rodinném hrobu.

Nykänen zářil v 80. letech minulého století, kdy jako jediný v dějinách získal všech pět velkých trofejí ve skokanském sportu: zlato na OH (4), zlato na MS ve skocích (5), zlato na MS v letech (1), křišťálový glóbus za celkové prvenství ve Světovém poháru (4) a vítězství na Turné čtyř můstků (2). Ve Světovém poháru vyhrál 46 závodů, což byl rekord až do roku 2013, kdy ho překonal Rakušan Gregor Schlierenzauer. Po skončení kariéry měl Nykänen kvůli alkoholovým excesům několikrát problémy se zákonem a byl šestkrát ženatý s pěti ženami.

Nykänenova vdova Pia a matka Vieno v slzách nad rakví milovaného Mattiho
Nykänenova vdova Pia a matka Vieno v slzách nad rakví milovaného Mattiho