Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Kdo finišoval v Soči s pochodní? Šampionka, co urazila Obamu, i Putinova milá

Autor: iSport.cz, pta

Stejně jako řada jiných významných státníků americký prezident Barack Obama na stadionu v Soči při zahájení zimní olympiády chyběl. A i kdyby dorazil, při vyvrcholení ceremoniálu by jen těžko zatleskal. Společně s Vladislavem Treťjakem totiž zapálila oheň Irina Rodninová. Bývalá ruská olympijská šampionka v krasobruslení a nynější poslankyně ruského parlamentu má na kontě nepříjemný škraloup.

Loni na svém twitterovém účtu zveřejnila fotomontáž Obamy a jeho manželky Michelle, jak se dívají na banán. Server France 24 tehdy poznamenal, že obrázek může připomenout situace, ke kterým někdy dochází během fotbalových zápasů v Rusku. Někteří fanoušci tam mávají banánem na černošské hráče, což platí za rasistickou urážku. Z rasismu obvinili i političku. Podobné projevy totiž nejsou v hostitelské zemi olympijských her výjimečné.

"Poslankyně Státní dumy Irina Rodninová neskrývá, že je rasistka," napsal například na svém blogu novinář Tichon Zjadko. "Je to projev rasismu, špatné výchovy nebo zvláštního smyslu pro humor?," ptal se podle agentury AFP zástupce šéfredaktora populárního listu Moskovskij komsomolec Ajder Muždabajev.

"Máme svobodu slova! Kdo má nějaký komplex, tak to je jeho problém," reagovala na kritiku Rodninová, která byla zvolena do parlamentu za proputinovskou stranu  Jednotné Rusko nicméně později obrázek stáhla.

Irina Rodninová, ruská poslankyně a jedna ze sportovců, která byla u zapálení olympijského ohně v Soči, umístila tuhle fotografii na svůj Twitter. Mnozí to brali jako rasistickou urážku prezidentského páru USA Irina Rodninová, ruská poslankyně a jedna ze sportovců, která byla u zapálení olympijského ohně v Soči, umístila tuhle fotografii na svůj Twitter. Mnozí to brali jako rasistickou urážku prezidentského páru USAFoto Twitter

Právě příslušnost k vládní straně a poslanecká funkce ji spojuje i s další finišmankou štafety s olympijskou pochodní.  Olympijská vítězka v gymnastice Alina Kabajevová považována za přítelkyni ruského prezidenta Vladimira Putina, ačkoliv ani jeden z nich vztah nikdy oficiálně nepotvrdil. 

Od Putinova rozvodu se několikrát objevily spekulace o její svatbě s ruským lídrem. U Kabajevové nakonec nevadil ani fakt, že kvůli pozitivnímu testu na doping přišla v minulosti o šest medailí z mistrovství světa.

Jak moc velkou roli hrál fakt, že obě bývalé úspěšné sportovkyně se netají svojí přízní vůči Putinovi? To je otázka, kterou bude těžko z oficiálních míst někdo komentovat.

O vztahu Aliny Kabajevové s Vladmirem Putinem se živě diskutuje už řadu měsíců
O vztahu Aliny Kabajevové s Vladmirem Putinem se živě diskutuje už řadu měsíců