Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šebrleho řeší golfová disciplinárka. Může přijít o olympiádu!

Autor: Tomáš Pokorný (Blesk)

Pořádnou komplikaci v golfové kariéře může způsobit Romanu Šebrlemu (39) trest, který mu hrozí u golfové disciplináky. Vedle zákazu činnosti by také mohl přijít o tučnou sumu peněz!

V českém golfu se teď neřeší nic jiného. Olympijský vítěz v desetiboji minulý týden opustil v polovině amatérské mistrovství republiky ve hře na rány a dal přednost turnaji mezi profesionály, k nimž chce přestoupit. Případ má na stole disciplinární komise.

"Vůbec bych nechtěl předjímat její rozhodnutí, ale obávám se, že nic jiného než zastavení činnosti nemůže být bráno v potaz. Jedná se totiž o vážný prohřešek proti golfové etice," nechal se slyšet prezident federace (ČGF) Zdeněk Kodejš.

Konec sezony?

Kdy se disciplinárka sejde a zda Šebrleho potrestá, není jasné. V zákulisí se ale spekuluje o stopce do konce sezony. A to by byl pro bývalého atleta velký problém! Nemohl by totiž hrát žádné turnaje a nemohl by zlepšovat svůj handicap - což je pro něj jediná cesta k vytouženému přestupu mezi profesionály, kde by v případě stále rostoucí formy mohl vydělat až statisíce korun (jako amatér žádné odměny brát nemůže).

OH se vzdaluje

Zároveň to pro Šebrleho může znamenat komplikace v přípravě na další sezonu. Jako amatér bude v zimě hůře vyjednávat podmínky se svými partnery, případně shánět nové. A bůhví, kdy na jaře potřebný handicap nutný k přesunu mezi profíky uhraje.

"Nijak jsem se neprovinil," trvá na svém někdejší světový rekordman v desetiboji, který touží po účasti na olympiádě. Letenka do Ria se zase o trochu vzdálila...

Omluvil se, ale...

Generální sekretář golfové federace Luboš Klikar v tiskové zprávě tvrdí: "Šebrle žádné konkrétní pravidlo golfu neporušil. Co je však horší, porušil základní pravidla slušnosti a úcty k pořadatelům a soupeřům." Bude to disciplinárce stačit jako střelivo, aby šebrleho potrestala? "Ano, v golfových pravidlech se o etice jasně píše," trvdí prezident ČGF Kodejš.

Šebrle se brání, že se z turnaje řádně omluvil řediteli soutěže Aleši Libecajtovi. "To je pravda. Je však také pravda, že jsem mu sdělil, že je mi to líto a že jeho krok beru z pohledu pořadatele jako nepřijatelný," řekl Libecajt.