Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Objev šampionátu Dominik Simon (20) makal na umělém ledě: Vyrostl v garáži!

Autor: vba

Ve dvaceti letech je nejmladším členem české reprezentace, na hřišti to tak ale nevypadá. Dominik Simon zatím nasbíral stejně bodů jako Jágr a vyhlašuje: „Chceme tu udělat co nejlepší výsledek!“

Benjamínek týmu přitom hokej málem nehrál, táta ho totiž chtěl dát na motorky. „Líbilo se mi to, ale pak na to nebyl čas. Hrál jsem ještě tenis a ve třinácti přišel čas rozhodnout se, co dělat dál,“ popisuje Simon začátky.

„Nakonec dal přednost hokeji, který ho vždycky přitahoval víc. Hlavně proto, že se jedná o kolektivní sport a Dominik není žádný individualista,“ říká jeho otec Luděk.

Led nonstop

A protože hra s pukem Simona juniora tolik chytla, rozhodl se táta, že synovi pomůže. „V zimě blbnuli s klukama na rybníku tak dlouho do noci, že jsme jim museli přidělat na strom velké stavební osvětlení,“ vzpomíná s úsměvem.

„A jinak si střílel i z obyčejné dřevěné desky. Tak nás napadlo udělat mu hokejovou plochu,“ popisuje Simon starší. Vedle domu proto postavil malé hřiště ze syntetického ledu s jednou brankou. „Měli jsme štěstí, že jsme našli za dobrou cenu jen mírně použitý materiál,“ ulevil si Luděk Simon.

Střílí dodnes

„Chvíli jsem to měl v garáži, takže tam máme doteď ostřílená vrata,“ směje se plzeňský útočník. „Ale venku to občas využívám doteď. Hlavně když je pěkné počasí, tak si jdu zastřílet na zahradu. Je to super věc, tátovi chci za tu investici poděkovat!“

Simonovi kvůli nadanému synovi vystěhovali garáž.Foto archiv D. Simona
Recept na góly? Tátův fígl!

Když malému Dominikovi na zahradě při střelách neustále zvonily tyče a břevna, udělal mu táta kulišárnu. „Svařil jsem mu bránu, která byla o 10 cm menší. Ale nevím, jestli to pomohlo, tyčky mu padají dodnes,“ mrká Simon starší. Ale synovi to opravdu prospělo. Na MS zatím vyslal dvě střely, z nichž jedna byla gól a druhou do sítě tečoval spoluhráč Zaťovič!

Na motorky není čas...
Simon to umí i na motorce.Foto archiv D. Simona

Rychlá kola ho vždycky lákala, jenže jako profesionální hokejista se už na nich projede jen málokdy. „Jako malý jsem na nich jezdil s tátou, a docela mi to šlo,“ směje se Dominik. „Ale teď už se projedeme minimálně, plánujeme to víc až do budoucna. Až bude víc času,“ kontruje tatínek Luděk, sám velký motorkářský nadšenec.