Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Lyžařka Vrabcová-Nývltová má problémy s jídlem: Evo, toto jsou odstrašující případy!

Autor: zal

Rok jí trvalo, než přiznala nemoc sobě, i fanouškům. Teď je lyžařka Eva Vrabcová-Nývltová (29) na nejlepší cestě porazit anorexii, kvůli které přerušila sezonu. Není ale jediná, kdo měl s přijímáním potravy problémy!

Říkala jí to už Kateřina Neumannová na mistrovství světa. „Nemusíme chodit kolem horké kaše, ona má problém s váhou. Je jednoznačně pod váhou,“ povídala olympijská šampionka v únoru. Eva ji ale neslyšela. Nebo nechtěla slyšet. Nabízenou spolupráci nechala vyšumět.

Popsala nemoc

Došlo jí to až na startu nové sezony. Nejdřív si lyžařka připustila problém sama a odjela se léčit do brněnské nemocnice. „Je na čase přiznat, že už rok bojuji s poměrně vážnou nemocí,“ vzkázala ještě neurčitě. Pak Evě docvaklo, že jí může pomoct jen celá pravda. „Trpím poruchou příjmu potravy, která se ale liší od anorexie, jak si ji každý představujete. Důvodem je nedostatečný energetický příjem,“ uvedla v pondělí.

Těžko říct, jak si kdo anorexii představuje, nicméně Vrabcová-Nývltová ji popsala zcela přesně. Což Blesku potvrdil i doktor František Krch z Psychiatrické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice. Podle lékařů, kteří teď v Brně o běžkyni pečují, prý jedla málo a navíc hodně špatně.

Chce jít příkladem

Návrat páté ženy z OH v Soči do stopy nebude jednoduchý. Pomoct k němu může vhodná strava – tak aby příjem kalorií odpovídal obrovskému výdaji sportovkyně. „Bude stanoven jídelníček tak, aby vše fungovalo jak má,“ potvrzuje Eva. A nezanedbatelnou roli může sehrát i fakt, že lyžařka o nemoci veřejně mluví. „Až se vyléčí, chtěla by se zapojit do osvěty a boji proti této nemoci,“ řekl Blesku zdroj blízký lyžařce. Tak hodně síly!

Kdo se potýkal s anorexií?

Sven Hannawald

Skokan na lyžích Sven Hannawald měl také problémy s přijímáním potravy.Foto archiv Blesk

Skokan na lyžích, který jako první dokázal vyhrát všechny čtyři závody Turné čtyř můstků v jedné sezoně. „Jeho jsem v létě viděl v trenýrkách jen jednou, ale ta parodie na dvojhlavý sval stehenní a koleno vypadaly jako na fotkách z koncentračních táborů,“ vzpomínal český trenér David Jiroutek. Problémy ale měl i Čech Jakub Janda.

Daniela Hantuchová

Dnes je krásná a vysportovaná, v roce 2003 ale slovenská tenistka Daniela Hantuchová trpěla anorexií.Foto archiv Blesk

Slovenská tenistka rozháněla obavy, že trpí anorexií, v roce 2003. Tehdy se dostala do TOP 10. Sama přiznala, že je pod váhou, ale nemoc odmítla. „Musím se jen dostat na svou váhu. Dělám na tom a není to problém,“ vysvětlovala. „Začala jíst zdravě a nám utekla rovnováha v příjmu a výdeji kalorií. Je hubená, protože jí zdravě,“ dodal kouč Nigel Sears.

Christy Henrich

Christy Henrich se v době nemoci dostala až na 23 kilogramů!Foto archiv Blesk

Americká gymnastka ve dvaadvaceti letech podlehla na následky anorexie. Stříbrná medailistka z MS 1989 se v témže roce od jednoho z rozhodčích dozvěděla, že je příliš oplácaná. Začala tedy brutálně hubnout, což ignorovali její trenéři i blízcí. Christy se dostala až na 23 kilogramů. Tělo to nevydrželo a selhaly jí orgány.