Karel Häring
28. června 2014 • 15:00

Černá můra Brazilců: Hlavně nedostat Chile, přál si před MS Scolari

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z BRAZÍLIE | Chile nikdy nevyhrálo mistrovství světa. Brazílie už jej v historii šampionátů třikrát vyřadila a naposledy s ním prohrála před čtrnácti lety!
Přesto teď panují v pořadatelské zemi ze sobotního soupeře obavy jako nikdy dřív. Nebo spíš respekt. A přispěl k tomu i trenér Luiz Felipe Scolari.



MATCH OVERVIEW LEGACY
28. 6. • 18:00
Brazílie
Brazílie
1:1
ONLINE
28. června
18:00
Chile
Chile
Góly

Domácí: 18. Jara (vl.), . Neymar

Hosté: 32. A. Sánchez

Sestavy

Domácí: César – Dani Alves, Silva (C), Luiz, Marcelo – Fernandinho (72. Ramires), Gustavo – Hulk, Oscar (107. Willian), Neymar – Fred (64. Jo).

Hosté: Bravo (C) – F. Silva, Medel (109. Rojas), Jara – Isla, Díaz, Vidal (87. Pinilla), Aranguiz, Mena – A. Sánchez, Vargas (57. Gutiérrez).

Náhradníci

Domácí: Jefferson, Victor, Dante, Maxwell, Henrique, Maicon, Paulinho, Ramires, Hernanes, Willian, Bernard, Jo

Hosté: Toselli, Herrera, Albornoz, Rojas, Carmona, Valdivia, Beausejour, Gutiérrez, Fuenzalida, Orellana, Pinilla, Paredes

Karty

Domácí: Hulk, Gustavo, Jo, Dani Alves

Hosté: Mena, F. Silva, Pinilla

Rozhodčí

Howard Webb – Mike Mullarkey, Darren Cann (Anglie).

Stadion

Estádio Mineirao, Belo Horizonte

Brazílie stále zůstává jedním z hlavních favoritů světového šampionátu, jenže před dnešním úvodním osmifi nálovým duelem na šedesátitisícovém Estadio Minerao přicházejí ze všech stran varovné signály.

Člověk aby se bál cokoliv vyslovit nahlas. Pokolikáté už zafungoval zákon schválnosti? Své o tom ví Roy Hodgson, který před prosincovým losem prohlásil, že by se chtěl vyhnout zápasu v Manausu. Načež tam Anglie začínala.

Luiz Felipe Scolari pro změnu uvedl, že by se v osmifinále rád vyhnul Chile. „Doufám, že nepostoupí ze skupiny,“ řekl s vědomím toho, že by tak Brazílii hrozil jeden z dvojice Španělsko-Nizozemsko.

„Raději bych hrál proti někomu jinému. Zápasy s nimi jsou nepříjemné. Jsou dobře organizovaní a chytří. Bylo by lepší hrát proti evropskému týmu,“ přemýšlel tehdy nahlas.

Chile? Jeden z nejsilnějších týmů

Před pár dny přiznal, že se Původní zpravodajství mu tehdy pár lidí kvůli jeho výrokům o Chile smálo. Teď už ne. S respektem o soupeři mluví i trenér mistrů světa z roku 1994 Carlos Alberto Parriera, nyní technický ředitel národního týmu, ale také hráči.

„Je to jeden z nejsilnějších týmů za poslední roky. Mají velmi rychlé hráče, zkušené z mezinárodního fotbalu. Hrají na vysoké úrovni,“ uvedl útočník Fred.

Ale aby nedošlo k omylu. Brazílie se nevzdává role favorita a nepůjde do utkání se strachem. Po výhře 4:1 nad Kamerunem věří, že výkony půjdou nahoru. A bude spoléhat nejen na zatím čtyřgólového střelce Neymara, ale taky na zmíněného Freda.

Třicetiletý forvard to po prvních dvou zápasech pořádně schytal, ale v tom třetím už se konečně prosadil. Vstřelil třetí gól svého týmu, čímž napodobil své účinkování na loňském Poháru FIFA.

Tam se také poprvé zapsal mezi střelce až v posledním duelu skupiny - shodou okolností rovněž třetím gólem svého týmu - ovšem poté už se nezastavil. Ve stejném utkání přidal i druhý zásah, poté v semifi nále s Uruguayí skóroval jednou a ve finále proti Španělsku opět dvakrát.

Nebezpečí hrozí ze vzduchu

Možná k probuzení útočníka Fluminense částečně přispěl knírek, který si nechal na Neymarovo doporučení narůst, ale především to byla Scolariho důvěra. „On ví, že ji má. I když to ještě pořád není Fred, kterého jsme viděli na Poháru FIFA, mohli jste si v posledním utkání všimnout, že se pohybuje mnohem lépe,“ brání zkušený kouč svého středního forvarda.

Na čtvrtečním tréninku v Teresópolisu, kde mají Brazilci svůj tradiční kemp, se „Fredž“, jak mu tady říkají, znovu střelecky prosazoval, což neopomněly připomínat místní televizní stanice ve svých večerních pozápasových studiích.
Bonusem pro Freda může být i fakt, že se hraje v Belo Horizonte, kde před odchodem do Evropy (2005 - Lyon) působil v klubech America Mineiro a Cruzeiro. „Cítím se, jako bych byl doma,“ prohlásil.

Jestliže brazilská devítka má stále Scolariho důvěru, ztratil ji Paulinho, jehož do druhé půle s Kamerunem nahradil Fernandinho a odvedl velmi dobrou práci, proto se očekává, že nastoupí v základu.

Při standardních situacích asi Brazílii nepomůže (měří 176 cm), ale i tak se počítá, že právě díky celkové výškové převaze může favorit Chilanům ze vzduchu vážně hrozit. Stejně jako z brejků.

„Kanárci“ už sobotního soupeře v historii šampionátů vyřadili třikrát: v roce 1962, 1998 a 2010. Teď jsou připraveni na čtvrtý zápis. Ovšem s respektem jako nikdy dřív.

Dirk Kuijt si vyzkoušel hru na netradičním postu.
Dirk Kuijt si vyzkoušel hru na netradičním postu.

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud