8. června 2011 • 17:24

Mladíci potkají na ME Rumunsko, Řecko a Irsko

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští fotbalisté do 19 let se na červencovém mistrovství Evropy v Rumunsku utkají ve skupině A s domácím výběrem, Řeckem a Irskem. Skupinu B tvoří Srbsko, Turecko, Španělsko a Belgie. Rozhodl o tom dnešní los v Bukurešti, který prováděla rumunská fotbalová legenda Gheorghe Hagi.



Šampionát začíná 20. července, prvním soupeřem svěřenců trenéra Jaroslava Hřebíka budou Rumuni. O tři dny později Češi vyzvou Iry a skupinu zakončí soubojem s Řeckem.

Češi se tak vyhnou ve skupině Španělsku, které obhajuje stříbrné medaile a jehož dospělí reprezentanti jsou mistry světa. Přitom trenér Hřebík se na konfrontaci se španělským fotbalem těšil. "Těšil jsem se, protože sedm týmů na turnaji je na tom výkonnostně podobně, jen Španělé vyčnívají," uvedl Hřebík.

"Ale nedá se nic dělat, třeba na ně narazíme později. Na pohled to vypadá jako hratelná skupina, tak uvidíme. Já se každopádně moc těším na další zajímavé souboje," dodal.

O síle soupeřů má informace, ale jak náročné duely to pro české hráče budou, zatím nechce odhadovat. "Problém je v tom, že zatímco ve světě hráči mezi sedmnáctým a devatenáctým rokem herně dozrávají, u nás často stagnují. Když tedy před dvěma roky na sebe narazili stejní hráči jako dnes, tak mezi nimi už může být jiný rozdíl," vysvětlil.

"V kvalifikaci jsme si ale dokázali, že můžeme hrát s každým," doplnil. S Irskem mají Češi v této věkové kategorii velmi příznivou bilanci, když z pěti vzájemných zápasů čtyři vyhráli a třikrát nedostali ani gól. Podobně jsou na tom s Řeckem, s nímž neprohráli ani jeden ze šesti duelů a jen dvakrát remizovali.

Naopak s Rumunskem se Češi utkali jen jednou v roce 2009 a prohráli 0:3. S Rumunskem si zahrála na květnovém mistrovství Evropy i česká sedmnáctka a uhrála remízu 1:1.

Z každé skupiny postoupí první dva celky do semifinále. Na šampionátu mohou hrát hráči narození v lednu 1992 a mladší. Největším úspěchem české devatenáctky je účast ve finále šampionátu v roce 2001. Od té doby byli Češi na mistrovství Evropy třikrát a jen v roce 2003 nepostoupili do semifinále.

Los mistrovství Evropy fotbalistů do 19 let:


Skupina A:

Rumunsko, Česko, Řecko, Irsko.

Skupina B:
Srbsko, Turecko, Španělsko, Belgie.

Program:


20. července: Rumunsko - Česko, Řecko - Irsko, Srbsko - Turecko, Španělsko - Belgie.
23. července: Rumunsko - Řecko, Česko - Irsko, Srbsko - Španělsko, Turecko - Belgie.
26. července: Irsko - Rumunsko, Česko - Řecko, Belgie - Srbsko, Turecko - Španělsko.
29. července: semifinále.
1. srpna: finále.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud