23. dubna 2014 • 14:41

Vrána věří, že Češi čtvrtfinále MS zvládnou a získají medaili

Autor: ČTK
Českou hokejovou reprezentaci do 18 let čeká ve čtvrtek klíčový zápas na mistrovství světa. Ve čtvrtfinále se utká s Ruskem a pokusí se potvrdit dosavadní dobré výsledky na turnaji. Svěřenci trenéra Jakuba Petra zatím vyhráli tři ze čtyř zápasů a v základní skupině obsadili druhé místo. Souboj se sbornou rozhodne o tom, zda budou ve Finsku bojovat o medaile.


"S Rusy je to vždy vyhecovanější. Očekávám těžký zápas a věřím, že nám to přinese výhru," řekl útočník Jakub Vrána spolupracovníkovi ČTK. Hráč švédského Linköpingu je s pěti góly nejlepším střelcem šampionátu.

Konečné pořadí ve skupinách i čtvrtfinálové dvojice určil až poslední hrací den základní části turnaje. Zatímco v Imatře vyhrála Kanada, v Lappeenrantě slavil celek USA. Národní tým obsadil 2. místo, ke kterému mu pomohla především výhra nad Švýcarskem 4:2.

"Byl to asi nejdůležitější zápas. Šlo o druhé místo ve skupině a vyšlo nám to přesně, jak jsme chtěli. Hráli jsme systém, který jsme si řekli na poradě před utkáním, a přineslo nám to tři body," hodnotil čtvrté utkání na šampionátu Vrána.

Obě skupiny byly velmi vyrovnané. Rusové skončili třetí, což jim přisoudilo do bojů o semifinále Českou republiku. "Po zápase jsme se dívali na výsledky skupiny A. Rusko je přijatelný soupeř, připravujeme se na ně. Doufám, že nám to vyjde," uvedl Vrána.

Sborná předvádí nevyrovnané výkony. Do turnaje vstoupila výhrou nad Slovenskem až v prodloužení, následně prohrála se Švédy 3:4. Poté přišlo očekávané vítězství nad Německem a herní kvalitu potvrdili Rusové až v posledním zápase, kdy zdolali Kanadu 3:2 v samostatných nájezdech.

Mezi nejproduktivnější hráče Ruska patří Jevgenij Svečnikov, nejlepším střelec týmu je pak čtyřgólový Kirill Pilipenko. Lépe je na tom jen Vrána. "Nálada je pozitivní, snažili jsme se během středy trošičku odpočinout, den volna nám určitě pomůže. Děláme vše pro to, ať to ve čtvrtek nějak vypadá," řekl sedmnáctiletý hokejista.

Malou komplikací pro Čechy může být to, že se musí stěhovat z Lappeenranty do Imatry. V hlavním dějišti šampionátu totiž hrají Slováci s USA a především domácí Finové proti Švédsku. "Zápas to asi nijak neovlivní, ale určitě to bude něco jiného. Myslím, že si zvykneme," řekl Vrána.

Český talent věří, že reprezentace další utkání zvládne a bude bojovat o medaile. "Nyní už chceme vyhrát všechny zápasy, takže utkání co utkání bude důležitější a důležitější," dodal Vrána.

Zápas začne ve 14:00.

Články odjinud


Články odjinud