29. listopadu 2011 • 14:44

Smolař z Velké pardubické Amant Gris: Našli mu doping

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve Velké pardubické si bělouš Amant Gris vysloužil pověst jednoho z největších smolařů historie a jeho nešťastný příběh nekončí ani po nedávném loučení s kariérou. Dopingová kontrola týden před letošním slavným dostihem odhalila v těle dvanáctiletého koně látku na léčení žaludečních vředů. „Je to nešťastné, jeho výkon to neovlivnilo,“ tvrdí jeho trenér Radek Holčák.



V roce 2008 proběhl ve Velké pardubické vítězně cílem, ale pak byl diskvalifikován za neobjetí točného bodu, vloni prohrál s Tiumenem jen o nozdru a ani v letošním loučení neměl Amant Gris štěstí.

Týden před letošní Velkou pardubickou měl v krvi zakázanou látku omeprazol sulfid. Podle trenéra Radka Holčáka se mu do těla dostala ze stáje, kde byl předtím jiný kůň ošetřován na žaludeční vředy.

„Před Velkou pardubickou jsem převezl své koně k otci, který měl ve stáji koně, který se léčil na žaludeční problémy. Lék mohl zůstat na stěně kýble,“ říká Radek Holčák. „Je to nešťastné. Je to látka, která nemá vliv na výkon. Nic nemaskuje, není to anabolikum. Myslím, že brát to jako doping je trošku přehnané.“

Úplně vlevo žokej Marek Stromský na Avantu GrisFoto ČTK
Amant Gris skončil v letošní Velké pardubické osmý a hned poté pro něj dostihová kariéra skončila. Kůň bez problémů prošel dopingovou kontrolou těsně před startem dostihu, výsledky předchozího testu prověří pořádková komise Jockey Clubu.

„Kdyby pořádková komise usoudila, že to mělo vliv na výsledek, určitě by Amant Gris měl být diskvalifikován. Já bych to ale dopingem nenazýval. Může to spíš ovlivnit sankci pro trenéra, že neznal regule a limity těchto látek,“ řekl prezident Jockey Clubu Václav Luka.

Látka omeprazol sulfid je pro léčebné účely povolená, její užití ale musí být zapsáno v tzv. medikačním deníku.

„Amant Gris to v něm uvedeno nemá, protože léčen nebyl,“ říká Holčák, který v roce 2002 slavil ve Velké pardubické vítězství s Maskulem. „Vnímám to jako nešťastné faux pas. Čekám na verdikt.“

Úplně vlevo žokej Marek Stromský na Avantu Gris
Úplně vlevo žokej Marek Stromský na Avantu Gris



Témata:  dostihy, Amant, Gris, Radek, Holčák
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud