15. února 2011 • 13:20

Čech (†38) riskoval a v Andách nalezl smrt

Autor: rou
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejvyšší hora jižní i severní Ameriky Aconcagua (6 959 m n. m.) má za uplynulý víkend na svědomí minimálně dva lidské životy. Jedním z tragicky zahynulých horolezců byl i Čech Thomas Fedelec (†38). Informují o tom argentinská média.



Nejvyšší hora světa mimo Asii, která leží v západní části Argentiny, opět ukázala svoji sílu. Už v sobotu si špatné klimatické podmínky, kdy teplota v noci klesala až k - 30°C a napadlo 60 centimetrů nového sněhu, vyžádaly život Australana Roberta Hugginse (†64).

V neděli ráno pak zemřel Thomas Fedelec. Podle deníku Clarin po návratu z vrcholu v neděli ráno uložil ještě se svým kolegou ke spánku ve stanu ve výšce 5 900 m n. m. Jenže už se neprobudil.

"Musel trpět mozkovým nebo plicním edémem," cituje deník vedoucího záchranářů Davida Spinelliho s odkazem na jednu z nejčastějších příčin úmrtí způsobených fyzickým vyčerpáním z nadmořské výšky a nedostatku kyslíku.

Spinelli si také postěžoval, že některé výpravy se vydaly na vrchol navzdory varování meteorologické služby. "Podcenili nebezpečí hor a nevzali v úvahu počasí a naše doporučení," konstatoval.

Kromě dvou tragédií hledají záchranáři i jednoho Poláka, který v bouři ztratil kontakt se svou skupinou.

Další nehodu měl horolezec z Dánska, kterého zranil sesuv kamenů, zřejmě související se zemětřesením v sousedním Chile. Dvaatřicetiletý sportovec byl převezen do nemocnice se zlomeninami lebky a žeber.

Aconcagua má už jen letos na svědomí pět lidských životů.

Na vrcholu Gašerbrumu
Na vrcholu Gašerbrumu

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud