4. března 2010 • 13:05

Davis Cup v Belgii zahájí Berdych

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Tomáš Berdych rozehraje utkání tenistů v prvním kole Davisova poháru proti Belgii. Soupeřem české dvojky bude v pátek od 13:00 na měkké antuce v Bree Olivier Rochus.



Druhou dvouhru obstarají Radek Štěpánek a Xavier Malisse. Pořadí zápasů určilo dnešní losování.

Češi se v Belgii pokusí odrazit ke stejné cestě jako loni, kdy poprvé po 29 letech postoupili do finále. V boji o salátovou mísu v prosinci ale nestačili na Španělsko, kterému podlehli 0:5.

"Musím chytnout v začátku dobrý rytmus. On (Malisee) taky asi nezačne s nějakým extra světovým tenisem, takže to bude v začátku o tom, aby to člověk rozjel, držel s ním krok," řekl Berdych k zahajovacímu zápasu s belgickou jedničkou.

"Papírovými favority jsou Češi. Oni musí vyhrát, což je občas dobré pro tým, když nemá co ztratit," uvedl Malisse, který porazil českou jedničku Štěpánka začátkem února na turnaji v San Jose.

Radek Štěpánek nestačil v prvním kole Australian Open na Iva Karloviče Radek Štěpánek nestačil v prvním kole Australian Open na Iva KarlovičeFoto ČTK/AP

Právě Štěpánek se v dějišti potýká s drobnými zdravotními problémy. Ve středu kvůli zvýšené teplotě zůstal na pokoji místo tradičního banketu. "Dneska ráno už teplotu neměl, ale včera dostal hodně prášků a vitamínů, tak uvidíme, co to tělo udělá," řekl kapitán Jaroslav Navrátil.

"On je pro mě úplně klíčovým hráčem," podotkl kouč, který přiznal, že ho potíže české jedničky trochu vyděsily. "Když má člověk dva top hráče a jednomu se něco přihodí, tak to určitě příjemné není," dodal.

Do čtyřhry Navrátil tradičně nahlásil zbývající členy týmu Lukáše Dlouhého a Jana Hájka, ale v sobotu tým určitě změní. Belgičané spoléhají na dvojici Olivier Rochus, Steve Darcis.

Nedělní program pak otevře souboj jedniček Štěpánka s Olivierem Rochusem a zápas uzavřou Berdych a Mallise, bývalý devatenáctý hráč světa, který se po dvou letech vrátil do stovky žebříčku.

Čeští tenisté si po prvních trénincích trochu stěžovali na antuku, která podle nich byla dost měkká a hrozilo i zranění. Podle Berdycha organizátoři kurt už trochu stáhli, takže by mohl být povrch rychlejší. "Uvidíme, jaké to bude, zítra to bude nejdůležitější. Přece jen oni s tím můžou udělat cokoli. To jsme zažili v Argentině, kde jsme celý týden trénovali na opravdu rychlém kurtu a pak jsme v pátek přišli a tam bylo tři centimetry antuky navíc," prohlásil Berdych.

"Je to jejich možnost, můžou to udělat. Asi se budou snažit udělat všechno proto, aby jim to co nejvíc vyhovovalo," zareagoval na dotaz, zda by takových změn byli Belgičané schopni. "Přijeli jsme sem vyhrát a těžko se můžeme vymlouvat na to, že bude kurt měkký a budou tam díry," řekl už dříve Navrátil.

S Belgií hrají Češi již pojedenácté v historii a mohou vylepšit bilanci 7:3. Předloni snadno vyhráli v Ostravě, ale naposledy na belgické půdě před jedenácti lety v Gentu prohráli.

Program:
Belgie - Česká republika (Bree, antuka):
Pátek: 13:00 O. Rochus (59. dvouhra ATP) - Berdych (25.), Malisse (87.) - Štěpánek (17.),
Sobota: 14:00 Darcis, O. Rochus - Dlouhý, Hájek,
Neděle: 13:30 O. Rochus - Štěpánek, Malisse - Berdych.
Přímé přenosy odvysílá ČT2.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud