Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Po Fed Cupu na zdraví! Strýcová slíbila oslavy, Plíšková zpívala při zápase

Autor: jon, pan

Jsou v pohodě. Veselé, sebevědomé. A navíc sakra úspěšné. České tenistky v neděli dokázaly další velkou věc. Urvaly dramatický finálový duel s Francií a potřetí v řadě slaví s mísou pro vítězky Fed Cupu, momentálně jsou nejúspěšnější tenisovou zemí světa. Zasloužené oslavy začaly hned po skončení rozhodující čtyřhry. „Bude to veliké,“ slíbila hned do kamer České televize po skončení rozhodující čtyřhry Barbora Strýcová, jedna z hrdinek víkendového dramatu.

České tenistky dominují a v hale ve Štrasburku pokračovaly v báječné jízdě. Triumfovaly nad domácí Francií, ve Fed Cup vyhrály potřetí po sobě a celkem slaví zisk páté trofeje v předchozích šesti letech.

„Přiklonilo se k nám štěstí, ale taky máme široký kádr, jedna holka zastoupí druhou. V tom je naše největší síla, to říkám celou dobu. Bez toho nejde vyhrávat takhle pravidelně. Se dvěma dominantními hráčkami můžete dneska vyhrát jednou, dvakrát, když se vám to sejde, ale tolik titulů za tak krátký čas?“ ptal se novinářů kapitán Petr Pála.

To už seděl se sklenkou šampaňského, uprostřed startujících zasloužených oslav. „Jsem hlavně zase strašně rád, jak se nám to povedlo a že ony (hráčky týmu) mají radost. Klobouk dolů před nimi. I když vím, že jsme byli favority, obával jsem se výkonů Garciaové a ona to bohužel potvrdila. Zatopila nám strašně,“ připomněl Pála vyrovnaný průběh finálové řeže, kterou Češky rozhodly až v závěrečné čtyřhře.

Tam dominovala dvojice Karolína Plíšková , Barbora Strýcová . Stejně jako v minulém roce, kdy prakticky nevyzkoušený pár rozhodl v pražské O2 Aréně duel s Ruskem. „Francouzky (Garciaová s Mladenovicovou) jsou první na světě, ale mně se s Bárou hraje dobře. Podle toho náš výkon na kurtu vypadal,“ hlásila po utkání česká jednička.

V letošní sezoně Fed Cupu rozhodla Plíšková vždy ve čtyřhře. Dvakrát uspěla se Strýcovou a jednou s Lucií Hradeckou . „Moje hra v deblu se zlepšila. Cítím se pohodlněji na síti. Mám větší sebedůvěru, když jsem pár těch zápasů zvládla,“ pochvalovala si.

Odlišné tenistky zářící ve čtyřhře

Přitom se Strýcovou k sobě na první pohled příliš nepasují, jsou úplně odlišné. Jedna vytáhlá, druhá menší, jedna ledově klidná, druhá plná emocí. Možná právě proto jim to spolu na kurtu tak vyhovuje.

I kdyby snad vedle Plíškové přistál létající talíř, na tváři příslušnice elitní světové desítky byste pravděpodobně nepoznali nic. Ještě před závěrečnou čtyřhrou v zápase s Caroline Garciaovou předvedla opravdu netradiční věc. Během střídání stran se totiž pustila do zpěvu, byť v tu chvíli prohrávala 1:4.

Ztráta nedělního singlu Plíškovou ale mrzet nemusí, v závěrečném deblu neúspěch bohatě odčinila. Na paměti musíme mít i sobotní řežbu proti Kristině Mladenovicové, který urvala v závěrečné sadě 16:14 a byl jedním z klíčových momentů celého víkendu. „Jsem ráda, že jsem do Fed Cupu zapadla. Užívám si tu atmosféru, i když kolikrát prožívám strašné nervy. Na konci jsme vyřízení, ale stojí to za to,“ usmívala se Plíšková.

Po prvních radovánkách v šatně se celý fedcupový tým přesunul na společnou večeři, odkud hráčky společně s kapitánem Pálou pozdravily fanoušky na společné fotografii. „Na zdraví! Díky za podporu a fanděni! Dobrou noc do Česka z Francie,“ zněl jejich status na oficiálním facebookovém profilu českého fedcupového týmu.

„Slavit se bude hodně,“ slíbila Barbora Strýcová bezprostředně po skončení závěrečné čtyřhry. Tenistky vyrazí na zpáteční cestu do Česka auty v pondělí ráno, trofej však nechaly ve Francii, aby na ni mohli organizátoři vyrýt jména šampionek.

Český tým si opět po roce zopakoval slavný okamžik
Český tým si opět po roce zopakoval slavný okamžik