Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Život Jana Mazocha: Práce v Jedličkově ústavu a podpora potřebným

Autor: iSport.cz

 Před deseti lety při závodech v Zakopanech skokan na lyžích Jan Mazoch těžce upadl a do nemocnice ho odváželi v bezvědomí. Z těžkého zranění se dokázal zotavit i vrátit se zpátky na můstky. Jak žije vnuk legendárního olympijského vítěze Jiřího Rašky dnes? Otázky čtenářů a odpovědi Jana Mazocha si přečtěte v článku.

Jan Mazoch

kiril, 10. ledna 2017
Jaké jsou poměry mezi skokany? Přátelské nebo jeden druhého nemusí? Třeba v hokeji a fotbalu je rivalita, že se servou atd. u skoků taky někdy k tomu není daleko? Co jsi měl Honzo pod kombinézou? Má skokan jen kombinézu nebo pod tím ještě něco?
Mezi skokany jsou přátelské poměry. Je tam zdravá rivalita a občas dojde i na ponorkovou nemoc, když jsou spolu dlouho... Pod kombinézou mají závodníci elastickou kombinézu.
Blekota, 10. ledna 2017
Kolik se na můstcích stalo při skocích smrtelných úrazů?
Nevím, ale jsem rád, že jsem to číslo nenavýšil.
Fekota, 10. ledna 2017
Skoky jsou stejně nespravedlivé, jako třeba krasobruslení nebo gymnastika. Jsou hlavně proto na okraji mediálního zájmu?
Těžko odpovědět.
Blekota, 10. ledna 2017
Má podle vás slavný sportovec (pokud by samozřejmě kandidoval) šanci být zvolen v přímé prezidentské volbě? Mám na mysli třeba Jágra, Železného, Nedvěda, Špotákovou ...
Jágr by možná šanci měl.
Božena, 10. ledna 2017
Proč se jmenujete Mazoch, když váš dědeček byl Raška? To máte umělecké jméno?
Moje maminka se za svobodna jmenovala Rašková. Vzala si tatínka, který se překvapivě jmenoval Mazoch. Po svatbě přijala jeho jméno, a pak jsem se narodil já, tedy už jako Mazoch :)
Blekota, 10. ledna 2017
Z které strany otvíráte banán?
Ze spodní strany :)
xmansonx, 10. ledna 2017
Ahoj Honzo, co má skokan pod kombinézou? Který skokan měl nejvyšší váhu a skákal vrcholově? nemusíš jmenovat, spíše mi jde s jakou váhou je možné ještě na vrcholu skákat:-)
Pod kombinézu jsem nosil elastický rolák. Dnes jsou předepsané tabulky výška = minimální váha a tato pravidla splňuje 99 procent závodníků.
Karel, 10. ledna 2017
Ahoj, jak to vypadá se zájmem o skoky na lyžích u malých dětí? Kolik se třeba přihlásí každý rok ve Frenštátě? Můžeme se na české závodníky ve světovém poháru těšit i výhledově za desítky let?
Celkově máme v Česku asi sto dvaceti členou základnu mladých skokanů. Například v Polsku jich je kolem tří set. Doufejme, že budou české barvy ve SP i za deset let.
muf16, 10. ledna 2017
který můstek z turné jste měl nejraději a který jste neměl rád
Neměl jsem rád Innsbruck a nejlepší pro mě byl Oberstdorf.
Blekota, 10. ledna 2017
Nezávisí skokané biatlonistům popularitu?
Před pár lety po biatlonu neštěkl ani pes. V současnosti mají úžasné výsledky a skvělé vedení svazu. Zaslouženě jsou nyní na výsluní. Skokané bohužel podobnými výsledky nedisponují. Zatím mohou jen tiše závidět.
Rado, 10. ledna 2017
Dobrý den Honzo, Neuvažujete o trenerské kariéře?
Po ukončení kariéry jsem o tom uvažoval, ale v současnosti jsem spokojený s tím, co dělám a nepřemýšlím o možnosti trénovat.
Blekota, 10. ledna 2017
Proč ve skocích neplatí "kdo doskočí nejdále, tak vyhraje"? Zrušit stylové rozhodčí, telemark, odpočty za vítr a nájezd a každého nechat skákat z jaké nájezdové výšky se cítí ...
Každý sport má nějaká pravidla, která platí pro každého závodníka a je s nimi seznámen. Co se týká přepočtů, tak to pro diváky u televizí není zrovna ideální sledovat.
Liborek, 10. ledna 2017
Dobrý den, jste závislý na cigaretách? Kolik denně vykouříte?
Ano jsem. Denně to je kolem 10 cigaret.
Blekota, 10. ledna 2017
Dal by se na lyžích skákat trojskok nebo skok do výšky?
Nedovedu si to představit :D
juditek, 10. ledna 2017
Hezké dopoledne, 10 let uteklo od osudového okamžiku. Co teď děláš? Kde pracuješ, v jakém oboru? Jde říct přesná denní pracovní náplň?
Pracuji v Nadaci Jedličkova ústavu a mám tzv. home office. Vymýšlím projekty k podpoře samotné nadace a lidí s handicapem. Na jejich podporu sháním i finance. Přesná denní pracovní náplň se těžko popisuje. Každý den je naprosto jiný. Alespoň se nenudím.
ExiTek, 10. ledna 2017
Spoustu lidí se věnuje sportovnímu sázení. Jaký máš názor na kurzové sázky? Taky občas vsadíš nebo nikdy?
Zrovna jsem si vsadil na Turné čtyř můstků a vyhrál jsem prd, takže už zase dlouho sázet nebudu :)
Petr, 10. ledna 2017
Ahoj Honzo, neláká tě v televizi skoky na lyžích i komentovat jako hlavní komentátor?
Ne to ne. Se svou rolí spolukomentátora jsem spokojený. Rád přidávám své postřehy do TV přenosu, ale na sólo komentování bych si netroufl :)
jojin, 10. ledna 2017
Dobrý den,jaký máte názor na ženské skoky a jaké mají šance naše holky na přístích ZOH,hodně zdraví v novém roce
Ženské skoky jsou zatím stále na začátku. Doufám, že svou techniku vypilují a budeme je moci povzbuzovat a věřit v dobré umístění.
Vodseďálek Aleš, 10. ledna 2017
Tour de BEER Harrachov? Zdar hochu,kdy dorazis? :)
Ahoj Aleši, kdy se Tour koná? Rád dorazím :)
peter, 10. ledna 2017
Zdravím chcem sa spýtať komu ste držali palce na nedavnom turne
Držel jsem palce Kamilovi Stochovi
Jirka, 10. ledna 2017
Jak se začíná se skoky? Začátky fotbalu nebo hokeje jsou jasné, člověk se maximálně ukopne, nic se neděje. Ale poprvé na nějakém můstku, třeba K60 už se dá slušně rozsekat...
Každý skokan někdy v šesti letech začíná na nejmenších můstcích, kde se skáče kolem 8 metrů. Na větší můstky se dostane až po nasbírání potřebných zkušeností a zvážení trenéra, jestli na to samotný svěřenec má.
Katolina Sim, 10. ledna 2017
Nedavno mluvil Jakub Janda na bezfrazi.cz o tom, ze ve skutecnosti trpi zavratemi a kdyby nemel na sobe lyze, tak na mustku nevydrzi ani chvilicku. Jak to mate se zavratemi Vy, pripadne "trpěl" jste jinak? A druha otazka... nesvrbi vas nohy, kdyz vidite nekoho skakat? A vidite nejakeho nadtupce Sakaly a spol.? Je o skoky mezi detmi zajem i jinde nez ve Frenstatu ci Harrachove? Jak ziskava tento sport nove deti, kdyz prijde hluche období bez vysledkoveho boomu zavodniku? Omlouvam se a tolik otazek. Dekuji a preji vam jen to nejlepsi!
Když se podíváte z věže můstku kolmo dolů, tak vám zrovna hej není. Pohled po směru skoku mi problém nedělá. Co se týká budování základny, tak záleží na jednotlivých oddílech, jak dokáží pro děti skoky na lyžích propagovat a pracovat pak s nimi.
Márty, 10. ledna 2017
Jak je to podle tebe se stavem můstků v Čr? A proč reprezentace netrénuje v Liberci, když je tam celkem nový areál??
Na profesionální přípravu je tu jen Harrachov, Liberec a Frenštát. Je ale potřeba jednotlivé areály v této době zrekonstruovat a udržovat je v nejlepším stavu.
Veronika, 10. ledna 2017
Kdo je podle vás největší česká skokanská naděje?
Nejde asi říci jen jedno jméno. Podle mě je to trio Vojtěch Štursa, Tomáš Vančura a Viktor Polášek.
Pavel, 10. ledna 2017
Nejen lyžaři, ale malý sporty pořád brečí, že mají málo peněz. To si neumějí najíti sponzory?
Sponzoři se chtějí zviditelňovat s oblíbenými sporty jako je fotbal, hokej, tenis nebo biatlon. Ostatní pro ně nejsou marketingově tolik zajímavé. Sám sháním sponzory pro některé české lyžaře a není to zrovna snadné...
Milda, 10. ledna 2017
Co nyní děláte a naplňuje vás ta vaše práce?
Zastupování - podpora lidí s trvalým handicapem mě nesmírně naplňuje, protože jsem po pádu sám mohl mít podobné následky. Vím jak těžké je se s tím vyrovnat a žít.
Rudi, 10. ledna 2017
Co vás dnes živí, a jak dobře jsou placení čeští skokani na lyžích?
Pracuji pro Nadaci Jedličkova ústavu a zastupuji i talentované české sportovce. Co se týče platu skokanů, tak každý má jinou smlouvu od Dukly nebo Centra sportu Ministerstva vnitra. Záleží i na tom, jak jsou úspěšní hlavně ve Světovém poháru, kde jsou pěkné odměny za umístění do nejlepší třicítky. Pak si dokáží vydělat solidní peníze, ale určitě je to nezajistí na celý život.
Přemek, 10. ledna 2017
Honzo, ovlivňuje kombinéza tak moc výsledky skokanů jak slýcháváme? Mají velmoci opravdu lepší o tolik materiál? A kdyby jsi to měl převést na metry skoku, kolik podle tebe je to přibližně metrů? Děkuji za odpověď, přeji hodně štěstí a zdraví
Kombinéza je důležitým prvkem pro skok na lyžích. Proto jsou také hodně pod dohledem kontrolorů. Musejí splňovat určitá kritéria, aby někdo neměl velkou výhodu oproti ostatním (tzv. padákový efekt). V materiálu už rozdíl není. Jde především o to, že země s lepším zázemím testují kombinézy například ve větrném tunelu a vždy jsou o krok napřed.
Liborek, 10. ledna 2017
Dobrý den, Honzo. Držíte stále správnou životosprávu sportovce nebo jste podlehl nějaké neřesti (alkohol, cigarety)
Sportovec už nejsem, takže se nehlídám. Co se týče piva, tak si někdy dám a k tomu i tu cigaretku, ale nepřeháním to.
Matěj 19, 10. ledna 2017
Dobrý den Honzo, chtěl jsem se zeptat zda jste měl po tom děsivém pádu nějaký psychický blok a jak stě se ho popřípadě zbavil? Děkuji a přeji mnoho úspěchů v životě!
Po pádu jsem začal mít hodně velký respekt ze skoků. Po narození mé první dcery jsem přehodnotil životní priority. Stále mám trvalé následky například horší koordinace těla, větší únava apod. Ovšem dá se s tím žít.
Jarek, 10. ledna 2017
Odpusťte trochu soukromější otázku. Měl Váš pád v Zakopaném nějaký vliv na to, že jste se později rozešel se svoji partnerkou ?
Přímo pád na to vliv neměl. Spíš nová životní role po konci kariéry. Máme s Bárou dvě úžasné dcery a hlavně spolu máme stále skvělý přátelský vztah.
Daniel S., 10. ledna 2017
Dobrý den Honzo. Vašeho dědečka jsem znal osobně, kdysi jsem mu prodával Škodovku 4x4. Chtěl jsem jen vyjádřit svou hlubokou úctu Vašemu dědovi, který měl obrovské charisma a vyzařovala z něj neuvěřitelná lidskost. Vzpomínám že mne na jedné akci představil i své paní. Cítil jsem se jako doma, jako bych je znal řadu let. Moje otázka je prostá. Vzpomenete si často na svého dědu? Myslíte si že máte něco z jeho osobních povahových vlastností?
Na dědu vzpomínám hodně často. Z jeho vlastností jsem zdědil hodně. Troufám si říci, že jsem po něm dobrosrdečný, soutěživý a velký perfekcionalista.
Lukáš Nový, 10. ledna 2017
Co máš za auto?
Mám Volkswagen Golf a určitě mě na silnici hned poznáte, protože ho mám polepený logem Nadace Jedličkova ústavu, pro kterou pracuji :)
Lubomír Šedivý, 10. ledna 2017
Ahoj, máš radši auto s automatickou nebo manuální převodovkou?
Můj sen je pořídit si auto s automatem, ale zatím mám manuál.
Katka, 10. ledna 2017
Dobrý den, nestýská se Vám po závodní atmosféře?
Rád se na závody dívám, ale po spouštění se z můstku se mi už nestýská. Měl jsem možnost si to zažít a získat si na to názor. Je to skvělé, ale moje kariéra už skoro před deseti lety skončila.
Jiří, 10. ledna 2017
Čau, obdivuji, že jsi našel energii, kterou jsi dal do toho, že jsi se znovu postavil na můstek. Nemáš stále pocit jít znovu do toho?
Dokazovat si na můstku už nic nemusím a moje muskulatura se taky trochu změnila :) Teď už se na skoky dívám z druhé strany jako televizní spolukomentátor nebo pořadatel Memorialu mého dědy.
Robo, 10. ledna 2017
Honzo jak se může stát že skokan který má formu a vyhrává viz. Jakub Janda najednou "zapomene" skákat, najednou neumí chytit odraz a je z něj průměrný skokan? Určitě to je sport o psychice, ale že už se po tolika letech nevrátí do stejné formy? Díky
Je to z 90 procent o hlavě a psychické pohodě. V dnešní době jsou závodníci tak vyrovnaní, že rozhodují detaily. První desítka svěťáku je o úroveň někde jinde, než ostatní. Jakub Janda i ve svém věku předvádí skvělé výkony a 16. místo v konečném pořadí Turné je toho důkazem.
Petr, 10. ledna 2017
Kolik si skakanim vydělal?
Určitě jsem se nezajistil sportovní karierou do konce života. V dnešní době už mají skokani lepší odměny za body ve Světovém poháru a mohou si tak pěkně přilepšit. Skoky na lyžích mě především bavily.
Sakala, 10. ledna 2017
Dobrý den, jak hodnotíte výsledky Turné čtyř můstků?
Dobrý den. Bylo to napínavé do posledního závodu, a tak to má být. Velké překvapení pro mě bylo druhé místo Piotra Zily