Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Putin vzal prsten za Super Bowl, pomůže ho Trump vrátit?

Autor: nit

Přátelství s americkým prezidentem Donaldem Trumpem se teď může miliardáři Robertu Kraftovi, majiteli týmu amerického fotbalu New England Patriots, hodit. Kraft totiž kdysi při setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem přišel o jeden ze svých prstenů za vítězství v Super Bowlu. Pomůže teď Trump získat Kraftův majetek zpátky?

Všechno začalo v roce 2005, když byl Kraft spolu s dalšími americkými byznysmeny na obchodní návštěvě Petrohradu. Tam se setkal s Putinem, který odcházel s Kraftovým prstenem za vítězství v Super Bowlu 2005 v hodnotě 25 000 dolarů.

„Prezident Putin je velký a znalý fanoušek sportu a byl uchvácen jeho jedinečností. Rozhodl jsem se mu prsten věnovat jako symbol respektu a obdivu, který mám pro ruský lid a jeho vedení,“ uvedl tehdy Kraft v tiskovém prohlášení.

O osm let později však na galavečeru v New Yorku prohlásil, že to všechno bylo trochu jinak. Že Putinovi prsten nedaroval dobrovolně, ale Putin si ho vzal sám.

„Vytáhl jsem prsten, ukázal mu ho. On si ho nasadil a říká: S tímhle prstenem můžu někoho zabít. Zvedl jsem ruku, on si ho strčil do kapsy, obklopili ho tři chlapi od KGB a odešli,“ líčil Kraft podle New York Post.

Majitel New England Patriots navíc vysvětlil, že neměl úmyslu se prstenu vzdát, protože měl k němu emocionální vztah. Podle jeho tvrzení ho však tehdejší americký prezident George W. Bush přesvědčil, aby na jeho vrácení nenaléhal.

„Opravdu jsem to nechtěl. Na tom prstenu je moje jméno. Nechtěl jsem ho vidět na eBay,“ popisoval Kraft telefonický rozhovor s Bushem. „Potom byla na druhé straně linky pauza a hlas opakoval: Bylo by opravdu v nejlepším zájmu, kdybyste ten prsten dal jako dárek.“

Prsten je údajně vystaven v kremelské knihovně. Kraft má doma ještě tři další prsteny za triumfy svého týmu v Super Bowlu. A za necelé dva týdny si může dát dělat nový. Patriots se v letošní edici Super Bowlu střetnou s Atlantou Falcons.

Trump má mezi významnými osobami NFL i jiné přátele. S Woodym Johnsonem, majitelem týmu New York Jets, počítá do funkce amerického velvyslance ve Velké Británii.