Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Žádný národní stadion, ale byty! Peltova FAČR chce ruinu na Strahově prodat

Autor: vba

Chátrající stánek, kde dlouhá léta hrála fotbalová Slavia, je na prodej. »Rošičák« na pražském Strahově měl být přestavěn na národní stadion, teď to ale vypadá, že místo něj na parcele vyrostou byty...

Stadion Evžena Rošického je po deset let starém odchodu slávistů prakticky bez využití. A když stát nezafincoval jeho přestavbu na národní stadion, plánuje se ho fotbalová asociace šéfa Miroslava Pelty zbavit. Roční provoz totiž svazovou pokladnu stojí zhruba 20 milionů korun.

FAČR už si podle zdrojů Blesku vyhlédl investora, který by chtěl na vysokém kopci nad Prahou postavit bytový komplex. Prodej ale výrazně komplikují majetkové vztahy. Rozlehlý strahovský areál totiž nepatří jen fotbalistům, ale rovnou několika subjektům, které mají na jednotlivé pozemky předkupní právo.

Z tohoto stadionu na pražském Strahově mohl být národní stánek.
Z tohoto stadionu na pražském Strahově mohl být národní stánek.

U »Rošičáku« to má být Česká unie sportu, jíž předsedá vlivný Miroslav Jansta. Ten plánuje areál rozvíjet, zatímco další se kloní spíše k prodeji. „Ta situace se musí řešit. Stadion je neopravitelný a jeho rekonstrukce by stála víc než stavba nového. Prodej je logickou možností,“ potvrdil pro iDnes.cz předseda olympijského výboru Jiří Kejval.

Největší překážkou ke zpeněžení lukrativní lokace ale zřejmě bude pražský magistrát. „Město nemá žádný zájem na tom, aby se tam územní plán měnil,“ oznámila náměstkyně primátorky Petra Kolínská s tím, že Praha chce místo zachovat pro stávající funkci – tedy pro sport. A to přesto, že je stadion v zoufalé kondici...

Český fotbal podepsal největší sponzorskou smlouvu v historii - dostane stovky milionů
Video se připravuje ...