Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Závodníci o chování Šlechtové v Brně: Rossiho neměla obtěžovat!

Autor: Patrik Vacek

Vyvolala mezinárodní poprask. Česká ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová chtěla chvíli před startem Velké ceny MS silničních motocyklů v Brně hovořit s legendou tohoto sportu Valentinem Rossim. Slavný jezdec ale českou političku důrazně odstrčil a členové týmu jí pak dlouze vysvětlovali, aby italského závodníka nerušila před startem. Jak se na incident dívají bývalí čeští motocykloví jezdci?

S exkluzivní VIP vstupenkou na krku měla politička Karla Šlechtová , která ve vládě sedí za hnutí ANO, přístup přímo na startovní rošt a šance vidět zblízka esa královské kategorie MotoGP využila. Jenže místo pouhého sledování si chtěla na hvězdy i sáhnout a přitom se popálila o tu největší. Soustředěný Rossi ministryni rukou odstrčil a dal jí tak najevo, že s ní nechce komunikovat. S tím se však nechtěla Šlechtová smířit a dlouze diskutovala s ostatními členy Italova týmu.

Video z těchto momentů se šíří světem a dokonce se objevilo i na stanici CNN Indonesia. „Hlavně v Itálii to dost řeší. Když jí to dali členové týmu najevo jednou, tak se měla otočit a jít a ne tam ještě diskutovat. Před startem je každý závodník nervózní a to kdokoliv, ať je to Rossi anebo novaček. Musí se soustředit na závod,“ řekl Lukáš Šembera, někdejší jezdec mistrovství světa silničních motocyklů.

Souhlasí s ním i manažer bývalého českého týmu Moto FGR Luboš Felgr, který stál pravidelně na startovním roštu s jezdci světového šampionátu.

„Závodníci to moc rádi nemají, když se někdo dostane do jejich prostoru. Většina těch VIP osobností chodí a jen se dívá. Někdy bývá i prostor kolem motorky ohraničený páskami a to se tam nedostane třeba ani monacký kníže. Určitě za ním neměla chodit, ale budou volby a chtěla mít snímek s Rossim. Reklamu si udělala, ale teď jde o to jakou. Ve formuli 1 taky nejdete k jezdci a před startem mu nepoklepáváte na helmu,“ srovnával Felgr.

Valentino Rossi se nenechal vyrušit ani českou ministryní
Valentino Rossi se nenechal vyrušit ani českou ministryní

Video z inkriminovaného momentu zaregistroval i Lukáš Pešek, který jednu sezonu závodil s Rossim v kategorii MotoGP. „Nedalo se to nezaznamenat. Je to standardní, že lidé tam kolem vás na startu jsou, ale na druhou stranu ne vždy vám každý jezdec vyhoví. Rossi na to neměl náladu. Co ho znám, tak se vždycky rád fotil a lidem vyhověl. Evidentně měl nervy a chtěl si něco vyřešit před závodem a nehodilo se, aby ho někdo vyrušoval. To evidentně paní ministryně nevěděla. Je to ale hodně nafouknuté možná právě kvůli tomu, když se v Itálii zjistilo, kdo ta paní je,“ pousmál se Pešek.

Samotná ministryně Karla Šlechtová se hájila na svém Facebooku, že Rossiho nechtěla obtěžovat. „Chtěla jsem jen Rossimu, podobně jako ostatním, popřát před startem hodně štěstí. V tom hluku se nikdo neslyšel, nebylo rozumět, a tak to asi vypadalo, že jsem neodbytná fanynka. To úplně ne, ale to nedorozumění chápu,“ napsala Šlechtová.

Témata:  skandálmotogprossiŠlechtováVIPsport