Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Slova plná bolesti po smrti šampionky (†49): Maminka Novotné promluvila

Autor: top, jn

Sotva mohou máma s tátou prožít horší chvíle, než když jim zemře dcera. Rodiče Jany Novotné (†49) ale museli po její smrti najít sílu a udělat bolestné rozhodnutí…

Byli jí nejblíž, když odcházela z tohoto světa. Libuše (75) a František (75) Novotní pečovali o Janu do poslední chvíle, než prohrála statečný boj s rakovinou. Radost z velkých výher, kterou s ní během úspěšné kariéry prožívali, vystřídal nezměrný žal.

V posledních týdnech ale věděli, že se blíží konec. „Její stav neposkytoval žádnou šanci na trvalé uzdravení. Všichni jsme doufali a věřili v zázrak, který se nestal,“ naznačil rodinný přítel a český lékař Rom Kostřica.

Při předávání trofeje pak plakala vévodykni z Kentu na rameno.
Při předávání trofeje pak plakala vévodykni z Kentu na rameno.

A tak při rozhovorech mezi Novotnou a rodiči došla řeč i na téma posledního rozloučení. „Abych pravdu řekla, Janička si v žádném případě nepřála nějaký velký pohřeb. Chtěla, abychom se s ní rozloučili v rodinném kruhu, nejlépe i mimo Brno,“ přiznala Blesku maminka Libuše Novotná.

Její slova vypovídají o tom, že se wimbledonská šampionka z roku 1998 hrdinně prala se zákeřnou chorobou v soukromí. Kamarády, kteří o rakovině věděli, nechtěla obtěžovat. „Mluvily jsme spolu o všem možném. Jen o té nemoci se nechtěla bavit,“ zavzpomínala na setkání při letošním Wimbledonu její bývalá parťačka Helena Suková.

Paní Novotná s manželem Františkem a Janiným bratrem Pavlem se ale nakonec rozhodli přání dcery pozměnit. „Protože je velmi mnoho kamarádů, kteří si přejí s Janou rozloučit, tak jsme jako rodina nakonec svolili k pohřbu v brněnském krematoriu,“ řekla paní Libuše.

Obřad proběhne v pondělí 27. listopadu od 12:30 hodin.

Tenisový svět truchlí! Co všechno dokázala Jana Novotná (†49)?
Video se připravuje ...

Zemřela tenistka Jana Novotná (†49): V posledním rozhovoru vzpomínala na vrchol!
Video se připravuje ...