Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vražda, nebo nehoda? Pistoriusovu kauzu může rozseknout mobil přítelkyně

Autor: Ondřej Roubínek

Byla to nešťastná náhoda, nebo chladnokrevná vražda? Ostře sledovanou kauzu Oscara Pistoriuse, který zastřelil svou přítelkyni Reevu Steenkamp, může pomoci rozmotat mobilní telefon mrtvé modelky. Analýza pohybů a akcí mobilního zařízení by mohla do případu vnést větší jasno.

Poslední momenty života oblíbené jihoafrické modelky jsou s velkou pravděpodobností zachyceny právě s pomocí jejího telefonu.

Podle zpravodajského portálu iol.co.za analýza pohybu mobilu vnesla jasno do jiného hodně sledovaného případu vraždy jihoafrického dramatika Taliepa Petersona a mohla by odhalit i to, co se dělo v domě Oscara Pistoriuse brzy ráno 14. února.

Šestinásobný paralympijský vítěz Pistorius tvrdí, že střílel skrz dveře na záchod na domnělého zloděje, který se mu vloupal do domu. Smrt Reevy Steenkamp tak podle něj byla nešťastná náhoda. Nicméně žalobce si myslí, že beznohý atlet chladnokrevně zabíjel a měl by zbytek života strávit ve vězení.

"Díky důkladnému zkoumání dat mobilního telefonu by se mohlo dát zjistit, jestli (Reeva) používala mobil na záchodě nebo v ložnici a jestli se mobil pohyboval z místnosti do místnosti," naznačuje možnosti vyšetřování vysoko postavený výzkumný pracovník policejního oddělení v Unise Hennie Lochner.

Po čtyřdenním soudním slyšení se Oscar Pistorius dostal opět na svobodu. Ovšem jen do začátku června.
Po čtyřdenním soudním slyšení se Oscar Pistorius dostal opět na svobodu. Ovšem jen do začátku června.

Jak moc podrobně se podaří rozkrýt pohyby v Pistoriusově domě záleží podle Lochnera na rozmístění vysílačů mobilního signálu, v praxi to pak znamená také hodiny strávené na místě činu a testovacích hovorů pomocí dalšího telefonu.

Telefon usvědčil vraždící manželku

"Myslím, že se díky tomu dozvíme spoustu zajímavých věcí," dodává policejní důstojník. Ten pak popisuje přínos zkoumání mobilního telefonu u zmiňované další kauzy.

Precizní geolokace pomohla usvědčit Najwu Petersenovou z vraždy jejího manžela, známého autora divadelního her Taliepa Petersona.

Paní Petersenová se během soudního procesu hájila tím, že si vzala prášky a celou noc tvrdě prospala. Vyšetřování ale odhalilo, že v noc vraždy nejdříve telefonovala z hlavní ložnice, pak z místnosti, kde spala a poté opět z ložnice, a to vše během tří hodin.

Telefonáty navíc patřily jednomu z dalších tří podezřelých, jejichž pohyb vyšetřovatelé zmapovali také pomocí dat z jejich mobilů.

Do vyšetřování samozřejmě může hodně promluvit i obsah případně poslaných sms zpráv či hovorů, jejich předání policii ale musí teprve schválit soud.

Pistorius vypekl novináře

V případě Oscara Pistoriuse zatím ze soudního jednání víme, že na místě vraždy byly nalezeny dva mobilní telefony - jeho a zabité Reevy.

Novináři čekali před policejní stanicí na Oscara Pistoriuse marně, na povinnou schůzku s úředníky vyrazil do budovy městského soudu v PretoriiFoto Reuters

Pistorius je v současné době vyšetřován na svobodě, soud ho propustil na kauci ve výši zhruba dvou milionů korun. V pondělí už si také odbyl svoji první povinnou schůzku s probačními úředníky.

A zatímco davy fotografů a novinářů čekaly před policejní stanicí v Brooklynu, beznohý atlet - oblečený v džínách a mikině s kapucí - dorazil v 10.15 místního času do budovy městského soudu v Pretorii. Tam strávil téměř tři hodiny a poté se vrátil do domu svého strýce, kde v současnosti žije.

Další jednání soudu je naplánováno na 4. června.