Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Rodina se rozloučila s otcem tenisty: Lukáše Rosola na pohřeb nepozvali!

Autor: Tomáš Pokorný, Ondřej Požár

S tátou se před smrtí nestihl usmířit. A včera se s ním tenisový reprezentant Lukáš Rosol (27) nepřišel ani rozloučit. Nejbližší od Emila Rosola (†69) si ho na pohřbu nepřáli!

Rosol senior, s nímž Lukáš posledních pět let nebyl v kontaktu, zemřel v neděli ráno týden poté, co zkolaboval na zahradě svého domku.

Nejbližší příbuzní se s ním loučili včera dopoledne na hodonínském hřbitově. Dorazili i rodinní příslušníci ze Slovenska, odkud Emil pochází.

„Celkem bylo na pohřbu dvanáct lidí. Proběhl narychlo v úzkém rodinném kruhu,“ řekl Blesku jeden z příbuzných.

Cynický nezájem

Lukáš Rosol však chyběl, nebyl na pohřbu vítaný. Sám prý ale ani nevyvinul snahu se obřadu zúčastnit. „Neprojevil vůli být nápomocen nebo přítomen. Stejný cynický nezájem, jako celé ty roky. Každopádně jeho přítomnost by nedělala dobrotu, myslím, že by obřad ovládly zbytečné emoce,“ tvrdí příbuzný.

Rosol se s otcem rozžehnal před pěti lety po rozvodu rodičů. „Stalo se něco ošklivého, o čem bych se nechtěl bavit. Je to citlivé téma,“ řekl o tom Lukáš.

Jeho otec litoval, že úspěchy syna nemůže sdílet s ním. „Pořád čekal, že ho Lukáš pozve třeba do Paříže na grandslam. Bohužel se toho nedočkal a zjistil, že vlastně pro syna neexistuje. Zlomilo mu to srdce,“ řekl Blesku už před časem rodinný známý.

Místo pohřbu rádio

Lukáš teď chtěl všechno napravit. Poté, co jeho otec upadl do kómatu, rozjel se za ním minulý týden do hodonínské nemocnice. Moc si přál, aby se tatínek uzdravil a staré křivdy byly zapomenuty. Jenže osud jim to neumožnil.

Lukáš Rosol navštívil svého otce. Šance na jeho přežití jsou malé, říka.
Lukáš Rosol navštívil svého otce. Šance na jeho přežití jsou malé, říka.

Za normálních okolností by včera dopoledne Lukáš mířil z Prahy do Hodonína na pohřeb. Místo toho strávil půl hodiny čistého času ve vysílání Radiožurnálu. Celou dobu vyprávěl o tenise a své kariéře. O tátovi ale nepadlo ani slovo...

Rosol: Nic si nevyčítám

Roky, kdy s tátou nepromluvil jediné slovo, by teď prý chtěl vrátit zpět. Jenže už je bohužel pozdě...

„Určitě bych pár věcí změnil,“ řekl Lukáš Rosol v pondělí v rozhovoru pro server TN.cz. „Ale stejnou šanci měl i on. Nemůžu si nic vyčítat, teď už se s tím nedá nic dělat,“ odmítá se trápit výčitkami svědomí.

Nic už nenadělá ani s tím, že chyběl na včerejším otcově pohřbu. Podle svých slov se s tátou rozloučí na tenisovém kurtu. „První turnaj, co bude, chci vyhrát jen pro něj,“ tvrdí Rosol. Snad se mu to jednou podaří...