Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Polojasno 22°C

VIDEO: Jsi rasistka! Hráč nechal ze stadionu vyvést třináctiletou dívku

Autor: pta, iSport.cz

Podobný postup nemá při boji proti rasismu ve sportovním světě obdoby. Hráč australského fotbalu Adam Goodes nechal vyvést z hlediště diváka, který ho při zápase rasisticky urážel. K překvapení všech kolem i samotného Goodese šlo o teprve třináctiletou dívku. Nakonec však vypadá, že incident bude mít na mladou fanynku výchovný účinek.

Při pátečním zápase ligy australského fotbalu, což je u protinožců obdoba ragby, Adamu Goodesovi došla trpělivost. Když hráč klubu Sydney Swans uslyšel na kraji hřiště, že na něj jeden z diváků pokřikoval „Jsi opice!“, rozhodl se nenechat to být. Okamžitě se vydal k tribuně a ukázal pořadatelům, koho mají kvůli rasistickému projevu vyvést.

Prst namířil na teprve třináctiletou dívku sedící v první řadě, což bylo šokující. Pro všechny včetně samotného hráče. „Když jsem se k ní otočil, ranilo mě to. Viděl jsem její mladý obličej a bylo to velmi smutné,“ zarmoutilo Goodese, který se jinak hrdě hlásí k tomu, že patří mezi potomky Aboridžinců, tedy původních obyvatel Austrálie. Dívka byla po dvou hodinách strávených na policejní stanici propuštěna.

VIDEO | Podívejte se, jak celý incident při australském fotbale proběhl

Během víkendu však v případu nastal vývoj. Dívka se Goodesovi ozvala a za jeho chování se mu omluvila. „Mnoho lidí mě kvůli mému postoji podpořilo. Stejnou podporu si zaslouží ale i tato třináctiletá dívka,“ vyzval hráč australského fotbalu. „Nechci žádný hon na čarodějnice. Musíme celou společnost vzdělávat, aby se podobné události už neopakovaly,“ vyslovil svoje přání. Dívka by měla absolvovat speciální výchovný program.