Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tajemství hvězdného Rogera Federera: Proč ho nevzali do armády?

Autor: pan

Média Rogera Federera zbožňují. Nejen pro jeho precizní výkony na dvorci, ale především pro bezprostřední povahu a ochotu mluvit s novináři prakticky za jakékoliv situace. I nedotknutelný Švýcar má však věci, o kterých s vámi rozhodně diskutovat nebude.

Na tenisových dvorcích si Roger Federer dělal dlouhá léta prakticky co chtěl. Dokud mu nedorostli soupeři v podobě Rafaela Nadala, Novaka Djokoviče a Andy Murrayho, řádil po kurtech celého světa jako černá ruka.

Už legendární Švýcar vyhrál sedmnáct grandslamových titulů, vytvořil rekord co do počtu týdnů strávených na místě světové jedničky, sedmkrát vyhrál Wimbledon atd. Vyjmenovat všechny úspěchy jednatřicetiletého tenisty by zabralo mnoho času.

Sportovním světem je však Federer uznáván i pro své gentlemanské chování i mimo dvorec. Vidět Švýcara na kurtu otráveného či dokonce arogantního na soupeře, diváky nebo novináře je stejně vzácné jako objevit na saharské poušti pitnou vodu.

"Novináři dělají svojí práci a když k nim budu vstřícný, budou pozitivní i oni ke mně. Snažím se jim v jejich práci pomáhat a myslím, že oni mi to v dobrém vrací," nastiňuje jednoduchou matematiku tenista.

V počátcích své kariéry měl však rodák z Basileje povahu mimořádně výbušnou. S železnou pravidelností likvidoval jednu raketu za druhou, svou zlost si vybíjel i v slovních emotivních projevech na dvorci.

Až postupem času zjistil, že tudy cesta za vysněným tenisovým trůnem nevede. Stejně jako dovedl svojí hru prakticky k dokonalosti, naučil se neuvěřitelným způsobem chovat i k médiím. Vše dokládá fakt, že Federer a jeho rodina se prakticky nikdy nedostali na titulní stránky bulvárních časopisů a novin.

Jaká změna oproti celebritám ze sportovního i kulturního světa, které by snad bez patřičné publicity ať už jakéhokoliv druhu nemohly existovat. Ne náhodou dostává Federer pravidelně cenu pro tenistu, který má nejvstřícnější postoj k médiím.

Důkaz? Jaký tenista při příchodu na tiskovou konferenci až už po vyhraném či prohraném zápase novináře v sále pozdraví? Stejně je tomu i při jeho odchodu z konferenční místnosti.

Ale i možná největší postava tenisové historie má svá slabá místa neboli soukromí, o kterém nemluví ani s novináři. "Jak že vypadá moje domácnost. Promiňte, to je příliš osobní otázka. O takových věcech se bavím jen se svojí rodinou a nejbližšími přáteli," odpálil například nepříjemný dotaz Fedex.

A to není vše. Věděli jste například, že Rogera Federera nevzali při odvodu do švýcarské armády? (Branná povinnost je ve Švýcarsku povinná). Jak to, že dokonale fyzicky připravený mladý muž byl této pro mladé muže nepříjemné povinnosti zproštěn?

I na to se novináři legendy bílého sportu ptali a i tady odešli s nepořízenou.  Roger Federer o podobných záležitostech s médii mluvit nehodlá, na jeho auře dokonalosti to však nic neubírá.

Manželství Rogera a Mirky má pevné základy
Manželství Rogera a Mirky má pevné základy