Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Třináctá komnata Rogera Federera? Strach z výšek i tragická smrt trenéra

Autor: Pavel Novotný

Že o něm víte již prakticky vše? Není se čemu divit, o Rogerovi Federerovi se píše prakticky pořád. Většinou v souvislosti s jeho tenisovými úspěchy, charitativními akcemi apod. Je tady však pár věcí, které vás v životě tenisové legendy možná překvapí. Podívejte se na některé z nich.

1) Ve třinácti letech absolvoval Roger Federer přijímací řízení do švýcarské tenisové akademie pro mladé talenty. Trenéři ho ohodnotili jako nadaného tenistu s úderovým rejstříkem bez větších slabin. Kritiku však schytala jeho podle koučů nedostatečná fyzička. Přijímacími zkouškami však nakonec prošel.

2) Až do svých čtrnácti let byl Roger Federer vegetarián, maso začal jíst až později, dnes, jak prohlašuje, jí všechno.

3) Čekali byste, že jméno Rogera Federera je nejvyhledávanější pokud jde o švýcarské celebrity? Omyl! Na pomyslném žebříčku roku 2012 mu patří až sedmé místo. Trůn patří švýcarskému zpěvákovi jménem Luca Hänni, který vyhrál německou pěveckou soutěž mladých talentů v roce 2012.

4) Není žádným tajemstvím, že Roger Federer se se svojí ženou Mirkou Vavrinecovou seznámil během letních olympijských her v Sydney v roce 2000. Potkali se však již krátce předtím během tréninkového soustředění v Bienne. "Rogera jsem poprvé viděla, jak zpívá Backstreet Boys. Od té doby jsem ho začala mít ráda," vzpomíná Mirka.

5) V roce 2005 pozval Roger Federer na Australian Open Boba a Dianu Carterovi. Manželskému páru hradil veškeré výdaje, kterém byly s pobytem spojené. Proč? Jejich syn Peter, který zahynul při automobilové nehodě v roce 2002, byl jeho trenér, který měl na Švýcarovu famózní kariéru největší vliv. 

6) Že má Roger Federer se svou ženou Mirkou dvojčátka Charlene Rivu a Myla Rose, ví asi každý. Ale věděli jste, že jeho sestra je na tom úplně stejně?

7) Federer a velký dříč? Ne vždy tomu tak bylo. "Není žádným tajemstvím, že jsem se jako mladý hráč nechal často rád vyhodit zvláště v pátek odpoledne brzy z tréninků a dostal se tak brzy domů. "Ne že bych o to přímo usiloval, ale byl jsem docela rád, když se to stalo," práskla na sebe švýcarská hvězda.

8) Po svém vítězství na Orange Bowl (turnaj nejlepších juniorů světa) nad Argentincem Guillermo Coriou v roce 1998 si nechal na své dveře nalepit samolepku s nápisem: "Tady bydlí jednička".

9) "Král Roger", FedExpress", "Fedi" a spoustu dalších přezdívek si již rodák z Basileje za svojí neskutečnou kariéru vysloužil. Jeho rodina však svojí hvězdu oslovuje jinak. Otec mu říká "Rogi", naopak Federer svojí manželku Mirku oslovuje "Pipeli."

10) Zajímá vás, ze koho Roger Federer hraje na playstationu tenis? Pak věřte, že jeho nejoblíbenějšími tenisty jsou Rafael Nadal, Gael Monfils nebo, a to vás zvlášť překvapí, on sám.

11) Pokud by si Federer měl vybrat tenisty, s kterými by chtěl sdílel společný byt, pak by to byli jeho kolegové z Davisova poháru.

12) I nezničitelný FedEx má své slabiny. V tenise byste je hledali těžko, ale takový bungee jumping, parašutismus či horská dráha, na to Rogera nedostanete.

Smutný Federer. Švýcarská legenda vypadla na domácím turnaji už v prvním utkání
Smutný Federer. Švýcarská legenda vypadla na domácím turnaji už v prvním utkání