Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Lolo Jonesová: Udržet si panenství bylo těžší než trénovat na olympiádu!

Autor: yt

Americká atletka a bobistka Lolo Jonesová je jednou z mála sportovkyň, která závodila jak na letních, tak i na zimních olympijských hrách. Aby konečně dosáhla na olympijské zlato, zběhla z překážkové dráhy a nasedla do bobů. Ve své vlasti je brána za sportovní, byť někdy kontroverzní celebritu s největším počtem fanoušků na Twitteru.

Dvojnásobná mistryně světa na 60 metrů překážek a držitelka zlaté medaile z jízdy na bobech rozhodně neměla lehké dětství. Její otec seděl ve vězení a matka chodila do dvou zaměstnání, aby uživila šestičlennou rodinu. S rodinou se Jones rozloučila ještě na střední škole, protože ve městě, kam se měli znovu stěhovat, chyběla atletická dráha.

Jonesová pak žila u cizích rodin, které ji finančně podporovaly ve studiu i při sportu. A Jonesová nezahálela. Ve třídě platila za premiantku, k tomu trénovala, hrála na housle ve školním orchestru a přivydělávala si na částečný úvazek v místní kavárně.

Na Letních olympijských hrách v Pekingu v roce 2008 byla favoritkou v závodě na 100 metrů překážek. V té době měla na kontě již tři tituly mistryně USA a dvě zlaté medaile z halového mistrovství světa. V její sbírce ještě scházela olympijská medaile. Od té ji dělil už jen malý kousek, když ve finále vzala vítr z plachet všem svým soupeřkám, jenže o poslední překážku nečekaně zakopla a spadla na zem. Ztracené tempo již nedohnala a skončila sedmá.

Kvůli bobům přibrala čtrnáct kilogramů

O medaili se neúspěšně pokusila i na olympiádě v Londýně před dvěma lety, i tady jí však cenný kov unikl o vlásek, když skončila čtvrtá. Po tomhle zklamání se rozhodla vyslyšet výzvu americké bobistky Elany Meyersové a zkusit štěstí na bobové dráze.

Ladně běhá, ladně vypadá. Americká překážkářka Lolo JonesováFoto www.profimedia.cz

Ačkoliv při první divoké jízdě v ledovém korytu vzývala jako správná křesťanka všechny svaté, nakonec si tento zimní sport zamilovala a denně mu věnuje šest až devět hodin tréninku, do kterého patří i údržba a seřízení bobů.

Aby měla větší sílu na roztlačení bobů při startu, ochotně se cpala tučnou stravou, až přibrala skoro 14 kilogramů. Úspěch na sebe nenechal dlouho čekat.

Ani ne po třech týdnech bobování získala novopečená bobistka v jízdě ve dvojbobu s Jazmine Fenlatorovou stříbro ve světovém poháru a rok nato dokonce sáhla po zlatu.

Díky těmto úspěchům byla vyslána na svou v pořadí třetí, ale první zimní olympiádu do Soči, čímž dostala znovu šanci vybojovat tolik vysněnou olympijskou medaili. „Tohle je to, co jsem si vždycky přála: jet na olympiádu, stanout na stupních vítězů a slyšet hrát národní hymnu,“ svěřila se svými sny. „Na sportu nezáleží. Pocity z vítězství se neliší, máte-li na sobě atletický dres nebo bobařskou kombinézu,“ dodala.

Jsem stále panna, tvrdí svůdnice

Její olympijská umístěnka však vyvolala četné kontroverze mezi konkurenčními sportovci i některými novináři: nechali se slyšet, že si Jonesová účast na olympijských hrách vysloužila spíše kvůli své mediální slávě a exotické kráse než pro odpovídající výkony.

„Místo posilování jsem měla spíše tvrdě pracovat na tom, abych získala víc fanoušků na Twitteru,“ povzdechla si stříbrná medailistka ze světového poháru Katie Eberlingová, která kvůli Jonesové propásla olympiádu v Soči. Narážela tím na to, že Jonesová je hvězdou sociálních sítí, která když na Twitteru zveřejnila video, na kterém si rozepíná kombinézu, přibylo jí 376 tisíc nových fanoušků.

I přes svůj sex-appeal Jonesová, jak sama tvrdí, je ještě panna a s muži koketuje jenom online. Zřejmě to souvisí i s její vírou, Jonesová je totiž zbožnou křesťankou, která se nezapomene pomodlit před závodem a o své víře píše i na sociální síti. Nicméně přiznává, že udržet si panenství bylo pro ni setsakramentsky těžké. „Byla to ta nejtěžší věc v mém životě, těžší než trénink na olympiádu i závěrečné zkoušky na vysoké,“ prohlásila.

Dvojnásobná mistryně světa na 60 metrů překážek a držitelka zlaté medaile z jízdy na bobech rozhodně neměla lehké dětství.
Dvojnásobná mistryně světa na 60 metrů překážek a držitelka zlaté medaile z jízdy na bobech rozhodně neměla lehké dětství.