Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Federerova žena rozhádala hvězdy: Přišla ze Slovenska, rodí dvojčata

Autor: pan

Drží se v pozadí a na veřejnosti vystupuje jako oddaná manželka svého slavného muže. Oddaná možná až moc. Sobotní vystoupení Mirky Federerové během semifinálového souboje na Turnaji mistrů, kdy vykřikla během zápasu svého manžela Rogera Federera na Stanislase Wawrinku, vyvolalo mezi tenisovými hvězdami pořádné emoce, které vyvrcholily hádkou a slovní přestřelkou mezi švýcarskou dvojkou a rodačkou ze slovenských Bojnic. Federer ale před víkendovým finále Davis Cupu s Francií prohlásil, že si oba hráči celou situaci už vyříkali.

Mirka Federerová přitom dobře ví, jak je zvláště tenistova duše citlivá na jakékoliv rušivé podněty z okolí. Sama hrála profesionálně tenis, na světovém žebříčku to dotáhla na solidní 76. pozici, o to víc její extempore před klíčovým víkendovým kláním překvapuje.

Kariéru ukončilo zranění

Mirka Federerová, za svobodna Vavrinecová, se narodila 1. dubna roku 1977 ve slovenských Bojnicích. Pětitisícové městečko ve středním Slovensku má vůbec patent na "výrobu" tenisových hvězd. Právě zde přišli na svět i Miloslav Mečíř či Karin Habšudová. Rodiče i s tehdy dvouletou Mirkou však v roce 1979 emigrovali do Švýcarska.

Talentovaná dívka se na dráhu profesionální tenistky vydala na doporučení další tenisové legendy Martiny Navrátilové, která ve snaživé brunetce objevila nezpochybnitelné tenisové vlohy.  

Mirka se poměrně brzy dostala do elitní stovky, v roce 2002 však pro přetrvávající problémy s nohou musela kariéru ukončit.

VIDEO: Wawrinka se na pokřiky Mirky hodně zlobil

V té době již však dva roky randila s vycházející tenisovou megastar Rogerem Federerem, s kterým se seznámila během olympijských her v Sydney. V roce 2009, už jako matka dvou dvojčat - holčiček Myly Rose a Charlene Rivy, se za švýcarskou  legendu provdala.

"Rodina je pro mě to nejdůležitější, Holky mě sice někdy v noci budí, ale zároveň mi dodávají sílu a energii na kurtu," říkal krátce po narození prvních potomků šťastný Federer.

Federerova manažerka

Později se stala manažerkou svého slavného muže a převzala na sebe většinu zodpovědností týkající se plánování cest, reklamních akcí, jednání se sponzory i styku s médii. Soukromí své rodiny si však střeží s maximální pečlivostí. O to víc, když v letošním roce poradila další dvojčata, tentokrát kluky Lea a Lennyho.

Svého muže Mirka doprovází na většině turnajích. "Bez své ženy bych toho v tenise nikdy tolik nedokázal," utvrzuje své okolí Federer. Mirka také otce svých dětí v hledišti pravidelně vytrvale povzbuzuje.

Raduje se z jeho úspěchů, trpí při prohrách a fandí při klíčových chvílích. Během již zmiňovaného semifinálového klání Turnaje mistrů však povzbuzovala svoji lásku na úkor jeho týmového parťáka z Davisova poháru.

To vše před historickým obdobím pro švýcarský tenis.

Manželství Rogera a Mirky má pevné základy
Manželství Rogera a Mirky má pevné základy

Co provedla Mirka Federerová?

Co se vlastně v ostře sledovaném souboji, který nakonec po obrovské bitvě vyhrál sedmnáctinásobný grandslamový vítěz, stalo? Podle Stanislase Wawrinky se z Federerovy lóže ozývaly těsně před jeho podáním zvuky, které ho měly úmyslně vyvést z koncentrace.

Ty měla podle čtvrtého hráče světa na svědomí právě Federerova žena Mirka a navíc ne poprvé. Podobných výstřelků se měla dopouštět už během vzájemného souboje obou Švýcarů ve čtvrtfinále letošního Wimbledonu.

Když si Wawrinka na rušivé zvuky z hlediště stěžoval, měl ho ženský výkřik, který údajně patřil Federerově ženě, očastovat výrazy "crybaby" neboli "uplakánku." Wawrinka si celou záležitost vysvětloval s Federerem již při odchodu z kurtu, vše navíc pokračovalo ještě v šatně.

"Byli tam spolu dlouho, určitě šlo o vážnou věc," okomentoval celou záležitost legendární John McEnroe. 

Federer ale tvrdí, že mezi ním a jeho daviscupovým parťákem neexistuje žádný problém. "Mluvili jsme spolu po zápase," prozradila švýcarská legenda. "Všechno je absolutně v pořádku. Jsme oba dost staří, jen jsem chtěl vědět, jestli tam nebyl nějaký problém. Šlo o jednu z nejhlasitějších fází zápasu, bylo to okolo stavu 5:4, 5:5 třetího setu. Je jasné, že v takových chvílích je v hale hodně hluku. Ale mezi námi nic není. Jsme kamarádi, žádní nepřátelé."