Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Krasobruslařka Vrzáňová měla v neděli namířeno do Česka: Poslední cestu domů nestihla

Autor: ps

Tak ráda se vracela tam, kde se narodila. Krasobruslařka Ája Vrzáňová (†84), jediná Češka, která vyhrála na mistrovství světa, žila v New Yorku, ale domů ji to vždycky táhlo. Svoji poslední cestu domů však nestihla. Měla přiletět v neděli 9. srpna.

Už měla koupenou letenku z New Yorku, po dvou týdnech se měla vracet zpět za moře. Jenže Ája už tuhle cestu nepodstoupí. „Moc se sem těšila, měla naplánované vše, co tu bude dělat. Letenka jí ale bohužel propadne,“ řekla Blesku smutná Svatava Chalupská, nejlepší kamarádka Vrzáňové.

Daly se dohromady v 1. třídě základní školy. Emigrace je na 40 let rozdělila, neviděly se. Pak každé Vánoce trávily společně. Ája vždy a s chutí přiletěla z USA. „Vždyť v Praze jsou tyto svátky úplně nejhezčí,“ smála se vždy elegantní a příjemná žena ověnčená dvěma tituly mistryně světa (v letech 1949 a 1950).

Když se vracela zpět za moře, měla toho po tom všem běhání, návštěv a společenských akcích až nad hlavu. Přesto byla naplněna tím, že mohla aspoň chvíli pobýt tam, kde to miluje. Praha jí přirostla k srdci, vzpomínala tu na mládí a rodiče.

Nikdy nedala znát, když ji něco trápilo. Ač jí bylo přes 80 let, byla čiperná. Nečekané úmrtí zaskočilo kde koho včetně její nejlepší kamarádky Svatavy. „Nedalo se s ní pohádat, všechno bylo radostné. Kamkoliv vstoupila, vždy s úsměvem,“ popisovala svoji přítelkyni, na kterou nikdy nezapomene.

Ája Vrzáňová
Ája Vrzáňová