Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C

Proč zemřel kameraman ČT Cerman (†61)? Osudný pád v přímém přenosu!

Autor: vba

Měl to být běžný sportovní přenos, jakých už měl za sebou stovky. Jenže ten z Liberce se Tomáši Cermanovi (†61) stal osudným. Nešťastně spadl ze svého stanoviště a na následky zranění v pátek zemřel.

Zkušený kameraman České televize dostal 31. ledna za úkol snímat hokejový duel Plzně v Liberci z provizorního stanoviště na opačné straně kluziště, než je umístěna hlavní kamera. Pro Cermana to i přes nezvyklé podmínky byla rutina – přímé přenosy nejen v pořadu Buly měl v malíku. Tentokrát ale došlo k úrazu, který měl tragické následky!

„Při otáčení kamery nechtěně vyšlápl do prázdna a celou vahou se z rampy zřítil dolů,“ řekl Blesku svědek události přímo z arény Bílých Tygrů. Cerman si při pádu přivodil otevřenou zlomeninu nohy a ihned putoval do nemocnice, kde se podrobil operaci.

Smrtelná embolie

V libereckém špitálu mu rozdrcený kotník dali dohromady a po osmi dnech ho nechali odejít do domácího léčení. Jenže pak se vyskytly nečekané komplikace.

V pátek, tedy čtyři dny po propuštění, dostal čerstvý dědeček Cerman embolii a náhle zemřel. „Bude nám moc chybět,“ pronesl při televizním přenosu fotbalový komentátor Jaromír Bosák.

Loučí se osobnosti i fanoušci: Sbohem, slávisto!

Tělem i duší byl zapřisáhlý slávista. Obrození svého oblíbeného fotbalového klubu pod novými majiteli se ale nedožil. Kameramana Tomáše Cermana (†61) při prvním jarním duelu sešívaných proti Brnu (2:0) vyprovodili fanoušci minutou ticha a důstojným choreem.

„Tomáš byl velký slávista, nevynechal snad jediné utkání. Novou Slavii bude sledovat někde seshora,“ pokýval televizní expert a bývalý fotbalista červenobílých Martin Hyský.

A na svého kolegu nezapomněl ani štáb České televize. Místo, odkud v Edenu pravidelně snímal zápasy, bylo v sobotu prázdné. „Dneska se nám do práce nechtělo, tenhle odchod byl hodně náhlý,“ pravil Jaromír Bosák. „RIP Cermi,“ doplnil ho jeho hokejový protějšek Robert Záruba.