Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Pohnutý osud dcery fotbalové ikony: Neměla žít, teď září jako modelka!

Autor: ija

Jen 24 hodin života dávali lékaři dceři anglické fotbalové hvězdy Phila Nevilla. Malá Isabella se narodila před třinácti lety s mozkovou obrnou, podle odborníků neměla nikdy chodit, mluvit ani vést normální život. Milující táta a máma s ní ale dokázali zázraky, dnes má Isabella smlouvu s prestižní agenturou a je na začátku slibné kariéry v modelingu. Bývalý hráč Manchesteru United byl nejdřív rezolutně proti, nakonec ale dceři lákavou práci dovolil.  

Isabella se narodila v roce 2004, na svět přišla o plných deset týdnů dřív. Když její matku Julii přepadly bolesti, otec Phil, anblický fotbalový reprezentant, byl zrovna s Manchesterem United na soustředění. Musel si vyžádat speciální povolení od Sira Alexe Fergusona, aby mohl odletět za manželkou.

Porod se nepodařilo zastavit a drobounká holčička byla dlouhé dny odkázaná na přístroje. Máma i táta spávali vedle inkubátoru a lékaři jim dávali jen pětiprocentní naději, že dítě přežije.

Handicapovaná dcera Phila Nevilla odstartovala slibnou kariéru v modelingu.
Handicapovaná dcera Phila Nevilla odstartovala slibnou kariéru v modelingu.

Přežilo, ale další peklo rodiče prožili v jeho osmnácti měsících. Přišla krutá diagnóza, dětská mozková obrna. Phil a jeho žena se dozvěděli, že jejich dcera nikdy nebude chodit, mluvit ani vést normální život.

„Nejdřív jsme jen seděli doma a brečeli,“ vzpomíná na černé dny matka Julia. Pak se rodiče vzchopili a začali uzpůsobovat svůj luxusní dům potřebám dcery. Vypolstrovali jednu místnost, kde si malá mohla bezpečně hrát. Instalovali doma kolejnice, na kterých se pohybovaly hračky, aby Isabellu nutili se za nimi natahovat. Několik hodin denně s ní cvičili. Když byly jejich dceři tři roky a tři měsíce, udělala první kroky.  

Dnes, ve třinácti letech, chodí do prestižní školy, kde se snaží dělat všechno to, co zvládnou spolužáci. Plave, běhá, tančí… Problémy s pohybem jsou znát, a tak používá plastové dlahy na nohy, může je ale na chvíli odložit.

Jak vyrůstala, začala se zajímat o módu. S matkou poslaly fotky do modelingové agentury. Když se otec Phil dozvěděl, že se špičková agentura ozvala a chce jeho dceru angažovat, reagoval nejdřív rezolutně: „To v žádném případě!“ Když ale viděl, jak moc po tom Isabella touží, změnil názor.

Julia dceru všude doprovází. „Nikdy bych si nepomyslela, že jednoho dne se tohle stane. Isabella dělala všechno, co jsme jí řekli. A proto se jí plní sny. Po tom, čím vším si prošla, si to zaslouží,“ tvrdí Julia Nevillová, která, než si v roce 1999 vzala Phila, chodila s jeho spoluhráčem Davidem Beckhamem. Rodina Nevillových dnes žije ve španělské Seville, bývalý fotbalista tam působí jako trenér a televizní expert.