Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na Lendla donášely přítelkyně rodiny: Fízlům dal tenista „kanára“!

Autor: Tomáš Belica, Jiří Fabian

Říkali mu Ivan Hrozný pro jeho chladnokrevnou a roboticky přesnou destrukci soupeřů. Geniální tenista Ivan Lendl (57) měl ale protivníka, na jehož podlou hru neplatily ani esa, ani prohozy: Státní bezpečnost. Fízlové si totiž udělali donašeče z nejbližších přátel Lendlovy rodiny!

Státní bezpečnost si na Lendla založila spis Ivan 18. ledna 1982. Bylo to poté, kdy prohrál finále v Paříži s Björnem Borgem, jeho jméno začínali soupeři vyslovovat s respektem a pro sponzory už bylo cenné.

Desátá správa StB pro boj s vnitřním nepřítelem to zdůvodnila Lendlovými kontakty „na nepřátelské osoby působící v oblasti vrcholového sportu.“ A bůhvíjakým způsobem si naverbovala tajné spolupracovníky (TS) s krycími jmény Olga a Naďa. Ve spise je u nich toto varování: „…při netaktním využití hrozí dekonspirace obou TS, jde o důvěrné přátele rodiny Lendlovy!“ Jisté je, že práskačky se snažily – v Archivu bezpečnostních složek je několik desítek stran osobních informací o Lendlových!

Lendl se tenisem zabezpečil na celý život.
Lendl se tenisem zabezpečil na celý život.

Špína na tátu

V době, kdy vznikal spis Ivan, žil tenista se svolením režimu ve Spojených státech. Olga a Naďa se soustředily na jeho rodiče. Zatímco na matce Olze Lendlové – tenistce NHKG (Nová huť Klementa Gottwalda) Ostrava – nenašli nic špatného, otec Jiří – funkcionář téhož klubu – byl prý „prospěchář“.

V roce 1981, po výhře USA nad Československem v Davis Cupu, najednou Lendl starší všechny funkce složil. „Tímto se projevil jeho celkový charakter a postoj ke sportovnímu dění v Ostravě vůbec. Zřejmě všechny funkce vykonával proto, aby se jeho syn Ivan Lendl mohl bez nějakých problémů propracovat k československé tenisové špičce, tedy z prospěchářských důvodů,“ stojí ve spise.

Vysoké sféry

Spis zmiňuje blízký vztah tenisty k matce. „Ivan Lendl si své matky vždy velice vážil, a pokud hrával za NHKG, v diskuzích se vždy opíral o její názory. Jelikož nyní žije Lendl ve sférách života značně vysokých, je otázkou, jak dalece se dá ovlivnit svojí matkou,“ stojí ve spise.

Jak takový život ve „vysokých sférách“ vypadal? „Za startovné v turnaji ve Stuttgartu v roce 1980 obdržel 60 tisíc DM (německých marek – na černém trhu zhruba 900 tisíc Kčs), stejně jako v roce 1981. Kromě toho letos spolu s Borgem a McNamarou požadovali za svou účast na turnaji všichni tři automobily tovární značky Mercedes, které údajně skutečně obdrželi, a Lendl si jej nechal předisponovat do New Yorku, kde má svůj privát,“ stojí v dokumentech.

Ženy všude?

Závist, nezávist, Lendlův obchodnický talent – stejně jako jeho obrovskou píli – estébáci ve spise dokázali ocenit. V rozhovorech se prý Lendl chlubil tím, že nemusí točit reklamy, protože „si peníze dovede vydělat jinak a lehčeji a nemusí o tom nikdo vědět“.

StB si všímala i jeho kladného vztahu k ženám: „Údajně navázal úzké přátelství s miss Nový Zéland. Navíc má Ivan údajně v každém městě kde hraje, nějakou ženu, protože má peníze a je lákadlem.“

Ivan Lendl byl na turnaji v Prostějově v centru pozornosti, sledoval i mladé nadějné tenisty
Video se připravuje ...

A pak se změnil

Přes obrovské příjmy i přízeň žen se ale Lendl nejspíš cítil osamocen. Přátel měl v Americe, kde žil od roku 1981, jen hrstku. Nejblíže měl k polskému tenistovi Wojciechu Fibakovi (64). „Jiné přátele v zahraničí Lendl snad nemá, protože jak se sám vyjádřil, nejhorší je překonat chvíle, kdy se nehraje a on se musí věnovat sám sobě,“ dodává spis.

V dokumentu z 19. října 1982 si tajní všímají, jak se Lendlovo hráčské chování razantně změnilo. „Hovoří se o tom, že je zřejmě psychicky přetažen. O tom hovoří i ten fakt, že se na turnajích chová nepřístojně, vystřeluje proti obecenstvu tenisové míčky, nepodává soupeřům ruce…“

Já a Fittipaldi

Důvodem mohly být myšlenky na emigraci. Přesto v šestistránkovém dopise z 10. ledna 1984 ujišťoval Ivan Lendl ministra vnitra Vratislava Vajnara (86), že nikdy neměl v plánu opustit republiku nezákonně. Chtěl pouze, aby byla jeho dřívější žádost o vystěhování z ČSSR vyslyšena. Před Vajnarem dal najevo zklamání z toho, jak se k němu socialistická vlast chová. „Proč naší mládeži mohou být předkládáni s gloriolou ve sdělovacích prostředcích Stenmark, Lauda , Fitipaldi a další, kteří z hlediska finančního zisku na tom nejsou hůře a s naší socialistickou republikou nemají nic společného,“ ptá se s výčitkou.

Tlak byl velký, byl vyřazen z reprezentace, protože startoval v Jihoafrické republice, zemi apartheidu. V roce 1986 Ivan Lendl musel emigrovat… Kromě Wimbledonu ovládl všechny velké turnaje. A s nulou vyhrál i neviditelný zápas s StB – v roce 1989 museli dát fízlové spis „Ivan“ do archivu. Kromě drbů na Lendla nenašli nic.

Perličky ze spisu Ivan

O výdělcích

„Za období od začátku roku 1982 do července měl Lendl uveden čistý zisk z účasti na turnajích ve výši 1 milion 250 tisíc US dolarů. V tenisových kruzích se však hovoří, že tuto částku je ve skutečnosti nutné násobit 5x, abychom zjistili jeho pravděpodobný příjem z reklam.“

O vyhazovu z repre

„Bohužel na mé rozhodnutí nestartovat v Bophuthatswaně (dnes JAR), s čímž jsem se netajil již v Londýně, bylo zástupci pořadatelů v USA reagováno tvrdě s pohrůžkou, že budu vystaven soudnímu řízení a následnému citelnému finančnímu postihu...“

O rodičích

„V rodině Lendlů je veškeré rozhodování záležitostí Olgy Lendlové, která má hlavní slovo … Je velmi puntičkářská a šetrná.“ „Jako právník byl (Jiří Lendl) velmi „mazaný“ a Ivan na něm dříve lpěl, protože mu radil a Ivan bral jeho rady do určité doby za bernou minci.“ „Nedá se tvrdit, že by rodiče měli vliv na jeho tenisový růst, neboť tenis s ním hráli minimálně … Neustále někoho lákal, aby s ním šel hrát a to mu zůstalo dodnes, i když patří mezi světovou špičku.“

O jeho povaze

„Po matce snad Ivan zdědil svou houževnatost a příslovečnou snahu po vedení, a po otci asi zdědil chytrost.“ „Je tvárný a podléhá nejrůznějším šeptandám.“

O vztazích k jiným tenistům

„O Navrátilové hovoří velmi pochvalně a uvádí, že by naši vedoucí představitelé měli přehodnotit vztah vůči této tenistce…“ „Dosti špatně vychází se současným kapitánem Davis Cupu Bolardtem a po skončení utkání s Itálií se rozešel i s tenistou Šmídem. O Bolardtovi prohlašuje, že žije ze slávy druhých a na jejich úkor.“ „S Kodešem se nemají rádi a to údajně proto, že Lendl byl místo Kodeše nasazen do družstva Davis Cupu při utkání s Anglií.“