Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Dovolená cyklisty Sagana na jachtě. Neuvěříte, kdo na ní plul v minulosti

Autor: pv

Slovenský cyklista Peter Sagan trávil dovolenou s těhotnou manželkou Katarínou na palubě legendární lodi Christina O, jež desítky let patřila slavnému řeckému miliardáři Aristotelovi Onassisovi. V minulosti na ní pluly slavné osobnosti jako herečka Elizabeth Taylorová, vdova po americkém prezidentovi Kennedym Jackie nebo charizmatický politik Winston Churchill.

Na osmnáct luxusních kajut, obrovská společenská místnost, bazén či heliport pro vrtulníky. To vše najdete na jachtě Christina O pojmenované po dceři rejdaře Aristotela Onassise, který původně válečnou loď vyrobenou během 2. světové války vlastnil od roku 1954. Na tehdejší dobu byla neskutečně přepychová a stále je to plovoucí poklad, o čemž se přesvědčil právě i Sagan s manželkou Katarínou.

„Na palubě jsme se měli společně s přáteli doslova neskutečně. Děkuji celé posádce za pohostinnost. Díky nim jsme prožili nezapomenutelné chvíle,“ rozplýval se slovenský cyklista. Bez jednoho metru stometrová loď je 31. největší jachta na planetě.

Pohostinnost Onassise si dopřávaly na Christině O nejvýznamnější postavy tehdejší doby. Řecký miliardář zde přivítal nejkrásnější herečky, jako byla Marilyn Monroe , Elizabeth Taylorová, zpěvák Frank Sinatra , bývalý britský premiér Winston Churchill nebo americký prezident John Fitzgerald Kennedy , jehož manželku Jackie si po násilné smrti JFK bohatý Onassis vzal.

Po smrti miliardáře v roce 1975 bylo plavidlo věnováno řeckému parlamentu. Stát však loď zanedbával a dostala se do havarijního stavu. Slavnou jachtu zachránil až rodinný přítel Onassisových John Paul Papanicolaou. Pokud by se našel zájemce o velký kus historie, musí nabídnout minimálně 25 milionů eur (650 milionů korun). Pokud byste Christinu O nechtěli koupit, tak jen za týdenní zápůjčku musíte zaplatit 560 tisíc eur (1,5 milionu korun).

Cyklista Peter Sagan na palubě legendární jachty
Cyklista Peter Sagan na palubě legendární jachty

Témata:  jachtaSagandovolenáonassisloďVIPsport