Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Návrat i s potleskem: Zabil rozhodčího (†28), teď hraje extraligu!

Autor: ps

Vypadalo to s ním bledě. Slovenský hokejista Ladislav Ščurko (31) zabil v roce 2008 na odpočívadle rozhodčího. Usmrtil ho devatenácti bodnými a řeznými ranami, byl odsouzen a trest si odseděl. Ale teď už se zase prohání po extraligovém ledě!

Vražda rozhodčího Marka Liptaje (†28) se stala na odpočívadle nedaleko Košic. Ščurko byl v té době brán na Slovensku jako obrovský talent – důkazem je fakt, že získal juniorské stříbro z MS a draftoval ho klub NHL Philadelphia Flyers. Jenže šíleným zkratem všechno zahodil.

Ščurko jde na extraligový led.
Ščurko jde na extraligový led.

Putoval za mříže, soudce mu napařil 8 let. Nakonec byl propuštěn předčasně. Vždy miloval hokej a nikdy neztratil naději, že by se na led nevrátil. O jak velkou ledovou lásku šlo, ukázal akt ihned po propuštění. Okamžitě utíkal na zimák!

Zapojil se do nižších soutěží, nabíral kondici i zkušenosti. Pak tam, kde ještě v roce 2009 stihl oslavit mistrovský titul, se znovu vrátil do nejvyšší soutěže. A v košické aréně se setkal s potleskem. „Proč se k tomu vracet, už je to za ním. Laco je perfektní kluk a super hokejista,“ řekl pro web noviny.sk spoluhráč Detvy Juraj Petro.

Ščurko byl ovšem před velkým návratem nervózní. Nevěděl, jak ho fanoušci přijmou. „Respektuju každý názor každého diváka. Mají na to nárok a právo,“ říkal smířeně. Nakonec poděkoval týmu za novou šanci, ale k vítězství mu nepomohl. Detva prohrála v Košicích 0:1.