Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Čermák u soudu vysvětlil, proč řídil opilý: Taxi nejelo, tak jsem sedl do auta

Autor: tej

Původní trest ze zrychleného řízení, který obnášel pokutu 160 tisíc korun a zákaz řízení na 20 měsíců, se mu nelíbil, nyní bojuje o jeho zmírnění. V pondělí se Obvodní soud pro Prahu 2 začal zabývat případem fotbalisty Viktorie Plzeň Aleše Čermáka, který v květnu na konci sezony po svém posledním zápase za Spartu boural se svým autem opilý a sám v něm málem uhořel. „Zkoušel jsem volat taxislužbu, ale řekli mi, že mohou přijet až za hodinu a mě nenapadla větší hloupost, než sednout za volant a dořídit to domů,“ vysvětloval soudkyni ve veřejném líčení, proč hazardoval za volantem.

Soudní líčení s Čermákem probíhá veřejně, na prvním stání se za svůj čin omlouval a sliboval, že se jednalo o ojedinělou záležitost. „V plném rozsahu souhlasím s tím činem, který jsem provedl. Že jsem řídil v podnapilém stavu a souhlasím s návrhem,“ řekl na úvod soudu, který zaznamenal server Seznam Zprávy.

Čermák havaroval v květnu po posledním ligovém zápase, ještě coby hráč pražské Sparty. Opilý nasedl za volant, nedaleko Prahy však naboural a sám mohl přijít o život, když jeho vůz začal hořet.

Nakonec vyvázl "jen" se zlomenými žebry, nadýchal ale 1,5 promile. „Jeli jsme z posledního ligového zápasu a v autobuse jsme popíjeli. Když jsme přijížděli na stadion, tak jsme byli unavení, vezli nás čtyři hodiny. Zkoušel jsem volat taxislužbu, ale řekli mi, že mohou přijet až za hodinu a nenapadla mě větší hloupost, než sednout za volant a dořídit to domů,“ vysvětloval.

Na otázku, zda ho nemohl odvést někdo ze spoluhráčů, odpověděl, že byli všichni v podnapilém stavu. To soudkyni zaujalo a chtěla vědět, zda tedy všichni v opilosti zasedli za volant. „Ne, bohužel takovou chybu jsem udělal jenom já,“ odpověděl.

Svého činu podle svých slov lituje. „Určitě jsem se z toho poučil a hodně mě to ovlivnilo.“

Čermák rovněž slíbil, že uhradí 160 tisíc korun na konto pomoci obětem v trestné činnosti. Z částky už zaplatil 40 tisíc, zbytek musí uhradit do čtrnácti dnů. Soud verdikt ještě nevyřkl.

Aleš Čermák kulhá ze hřiště v zápase s Baníkem
Aleš Čermák kulhá ze hřiště v zápase s Baníkem