Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Skandál na MS v šipkách! Angličan kašlal, aby rozhodil soupeře. A vyšlo mu to

Autor: md

Britskou šipkařskou veřejností hýbe skandál. V první kole místrovství světa, které se každoročně hraje v londýnském Alexandra Palace, domácí Justin Pipe úmyslně popošel za svého soupeře a před několika klíčovými hody začal kašlat, aby protivníka rozhodil.

Šipky jsou v České republice považovány za hospodský sport, ale na Britských ostrovech je tomu jinak. Šipky jsou v Anglii velmi populární a grandslamů a MS v Londýně se každoročně zúčastní tisíce natěšených diváků.

Stejně jako u dalších sportů oblíbených v Británii, i tady se vysoce dbá na fair play. Proto se nelze divit, s jak velkou nelibostí se setkalo chování Angličana Justina Pipe v utkání s Novozélanďanem Bernie Smithem.

V utkání hraném na tři vítězná kola vedl kvalifikant Smith nad svým protivníkem 2:1 a stačilo mu trefit double 10, aby vyhrál celý zápas. To nehodlal Pipe dopustit. Popošel proto za svého protivníka a nahlas se rozkašlal, aby ho rozhodil. Povedlo se mu. Novozélaňdan netrefil.

 

Pipe použil stejný trik ještě několikrát v pátém kole. Zachytily ho přitom televizní kamery a tzv "coughgate" byla na světě. Pipe nakonec zvládl otočil ve svůj prospěch a zvítězil 3:2 na kola. Setkal se však s odsouzením z řad profesionálních šipkařů.

"Pokud si potřeboval Justin Pipe skutečně odkašlat, neudělal absolutně nic proto, aby se odvrátil. Byla to taktika k tomu, aby donutil Berniho Smithe minout. Udělal to. Je naprosto irelevantní, zda ho Bernie slyšel, nebo ne. Úmysl byl jasný a DRA (nezisková organizace dohlížející na bezúhonné chování v rámci šipkařského sportu) musí něco udělat. Pokud by to udělal Phil Taylor, bylo by to na zadní straně každých novin v Británii," rozohnil se bývalý hráč a komentátor televize Sky Wayne Mardle. 

Právě proti zmíněnému krajanovi Philu Taylorovi se Justin Pipe příští koho postaví. Phil Taylor je žijící legenda šipkařského sport. Šestnáctinásobný mistr světa, který před nedávnem oznámil, že na konci sezóny 2017 ukončí kariéru. Jedná se tak o jeho poslední mistrovství světa. Je tedy jasné, na čí straně bude stát publikum.