Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pohřeb zakladatele (†79) klanu Weissů na Slovensku: Syn a vnuk plakali nad rakví

Autor: ps

Slovensko si dnes poplakalo! Ve Slávičném údolí v Bratislavě dnes pochovali zakladatele fotbalového klanu Weissů Vladimíra nejstaršího (†79). U rakve se mu v slzách naposledy poklonili syn a vnuk, na pohřbu se sešla i smetánka místních trávníků.

Bylo to velké a emotivní loučení. Vždyť Slovensko oplakávalo obrovskou osobnost místního sportu, která po sobě zanechala dva »fotbalové« Vladimíry – syna (trenéra reprezentace) a vnuka (hráče katarského klubu Al-Gharafa).

Smuteční hosté se na místě rozloučení začali scházet před polednem, jak mapoval slovenský deník Plus jeden deň. Obřad začal chvilku po dvanácté a skončil zhruba po 40 minutách. Poté se za pohřebním vozem vytvořil špalír, který se přesunul ze smuteční místnosti na hřbitov, kde byl Weiss nejstarší pochován.

První za limuzínou šel syn Vlado, za ním zbytek rodiny. Ztratit tátu je vždy těžké, to poslední, co mohl současný kouč slovenského nároďáku udělat, bylo, hodit podle tradice hlínu na rakev uloženou do země. Tento skutek symbolicky ukončil pohřební akt, následovaly kondolence a hosté se pomalu rozprchli.

Vladimír Weiss nejstarší nastoupil na olympijských hrách v Tokiu 1964 v dresu Československa, kde s týmem vybojoval stříbrné medaile. V kvalifikaci na mistrovství světa o rok později s národním týmem nepostoupil i proto, že neproměnil penaltu.

Teď už kope ve fotbalovém nebi…

Katafalk byl zasypán květinami a věnci.
Katafalk byl zasypán květinami a věnci.