Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Blesk otestoval v nájezdech brankářskou jedničku Caroliny: Redaktor vs. Mrázek 2:8

Autor: Pavel Skořepa

Jaké to je střihnout si nájezdy proti gólmanovi NHL? Asi jako rozeběhnout se proti zdi a tvrdě narazit! To není přehnané tvrzení, redaktor deníku Blesk totiž dostal lekci od čerstvé jedničky týmu Carolina Hurricanes Petra Mrázka (26). Konečné skóre 2:8…

Hrozilo to soukromou sázkou, ale nakonec jsem z toho vycouval. Stanovil jsem si cíl, že Mrázka z 10 nájezdů třikrát překonám. „Co blbneš, vždyť nejlepší borci v NHL mají maximálně 60 procent úspěšnosti v nájezdech,“ vysmál se hokejový vtipálek klukovi od klávesnice s »velkýma očima«.

Těch 60 procent mají za mořem šikovní hračičkové Point (Tamba Bay) a Panarin (Columbus), další hráči už klesají k 50 procentům. „Tak co, kolik je v brance místa?“ smál se Petr po úvodních dvou rundách, kdy jsem se snažil jako při tvorbě této reportáže.

Ale pozor, při třetím pokusu to přišlo! Žblabuňka pod vyrážečku a Mrázek lovil puk ze sítě. Škoda, že z takového gólu, který prošel hvězdě Caroliny mezi pravou rukou a tělem, člověk ani nemá pořádně radost. Sotva se došoural za čáru. „Problém je, že když na mě jede amatér, nikdy nevím, co udělá. Puk může kudykoliv propadnout,“ bránil se kluk s novou výstrojí, který neumí prohrávat. Víte, jak rychle vyndal kotouč z branky? Okamžitě! To potěší…

Následovalo několik dalších pokusů, kdy si mě gólman dosyta vychutnával. Jeho provokativní úsměv za maskou jen přidával na mém trápení. Všechno ale spravila moje životní trefa, která přišla v deváté sérii. Překonává všechny zážitky, co jsem s hokejem zažil.

V extralize dorostu ani juniorů se mi tohle před lety nepodařilo. Zahýbal jsem rameny, Mrázek chtěl puk hokejkou vypíchnout, udělal jsem kličku a pověsil tu černou gumu pod víko! „YES!“ zakřičel jsem anglicky jako v NHL a Petr byl očividně rád, že mám radost. Jeden povedený nájezd proti profíkovi ve mně na chvíli zanechal pocit, jako bych byl hvězdou nejlepší hokejové ligy světa. »Mráza« mě ale okamžitě posadil na zadek. „Čekal jsem to od tebe lepší, ale nic si z toho nedělej. Kluci tady z Litvínova taky dostali při tréninku nakládačku.“

Tak Petře, díky za skvělou zkušenost! A jak jsi vychytal hokejovou jedničku sportovní redakce Blesku, stejně si v nové sezoně namaž na chleba všechny snajpry NHL!

Mrázek pomáhá mladíkům v Česku: Z NHL přijde 25 výstrojí! 

Amerika Mrázka naučila, jak se dělá velký hokej. Předávání zkušeností je pro něho samozřejmostí, ovšem letos přišel s fantastickou novinkou. Pro mladíky z Vítkovic zajistil 25 nových hráčských výstrojí z NHL!

„Když jsem hrál za Detroit, byla charita na denním pořádku. Loni jsem se staral o jednu veterinu, kam jsem za úspěšné zákroky posílal peníze. Chci to přesunout do Česka a už mám plán,“ nastínil. „Chci pomoct našemu hokeji a už je na cestě 25 výstrojí. Měly by do Vítkovic přijít koncem srpna. Příští rok zkusím pomoct zase nějakému jinému klubu,“ dal si za úkol Mrázek.

Petr se připravuje na sezonu s extraligovým Litvínovem.
Petr se připravuje na sezonu s extraligovým Litvínovem.