Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Kvitová jde svědčit proti Žondrovi. Je to frajírek, řekli o něm kolegové!

Autor: Tomáš Pokorný

Už přes 7 měsíců sedí v cele a čeká, zda ho soud uzná vinným z přepadení Petry Kvitové (28). V úterý proti Radimu Žondrovi (33) bude svědčit sama tenistka! Co o něm vypověděli kolegové a známí?

Petra Kvitová nepochybuje, že ji před 25 měsíci, 20. prosince 2016 v jejím prostějovském bytě pořezal právě obžalovaný Žondra.

Za pachatele ho po loňském dopadení označila při rekognici, kdy ho bez váhání určila mezi figuranty. Jeho tvář nápadně odpovídá identikitu, který sestavila krátce po činu. „Nejvíc si pamatuji jeho hnědé oči,“ uvedla při výslechu.

Co se za nimi skrývá? Blesk měl možnost nahlédnout do obžaloby, jejíž součástí jsou i výpovědi známých a kolegů ze stavby, na které Žondra v době přepadení pracoval. A v hodnocení povahy údajného útočníka se několik z nich shoduje.

„Byl drzý a rozmazlený, vystupoval nadřazeně,“ vypověděl Stanislav Č., který s Žondrou nejen pracoval, ale i jezdíval na stavbu autem. „Hrál si na frajera a byl namyšlený. Spíše rozdával práci, než sám pracoval,“ uvedl další spolupracovník Jaroslav Ch.

Podle výpovědí dalších lidí, kteří přišli s obžalovaným do styku, se Žondra potýkal koncem roku 2016 s finančními problémy. „Chtěl po mně něco kvůli finančním záležitostem. Pořád sháněl peníze,“ uvedl Roman K., který zná Žondru z doby, kdy seděl za mřížemi za jiné delikty. Rovněž podle Tomáše Š., jenž se s Žondrou zná osm let, byla jeho finanční situace mizerná. „Koncem roku 2016 byl pod tlakem a nervózní, protože měl do konce roku vyplatit své vozidlo. 21. prosince po mě chtěl tisíc eur jako částečnou úhradu dluhu, který však již byl splacen,“ vypověděl Tomáš Š.

Žondra, jenž podle výpovědi svého zaměstnavatele bral minimální mzdu 12 tisíc korun hrubého měsíčně, se koncem roku 2016 často pohyboval v osudném Prostějově. Řešil zde reklamace a nedodělky u předchozí zakázky a to mu na klidu také nepřidávalo. „Byl tam asi padesátkrát. Dům patřil příteli jeho sestry, který mu to dával sežrat,“ uvedl další z kolegů Milan J.

Byly to právě tyto okolnosti, které Žondru mohly dovést až ke spáchání krvavého přepadení Petry Kvitové?

Z útoku na Petru Kvitovou obžalovaný Radim Žondra před brněnským soudem
Z útoku na Petru Kvitovou obžalovaný Radim Žondra před brněnským soudem

Nechutná minulost v gangu, který...
Svazoval, bil a okrádal důchodce

Možná je machírek, možná tak jen působí. Už nikdo ale Radimu Žondrovi neodpáře jeho pestrý kriminální rejstřík.

V letech 2008 až 2010 byl součástí gangu, který zvlášť odporným způsobem přepadával v kuklách seniory v jejich bytech, které si vytipovával například pod záminkou montáže plastových oken. Svazoval je, tloukl a okradl je o více než milion korun.

V roce 2012 za to Žondra dostal 7,5 roku vězení. Byl podmínečně propuštěn, záhy ale na svou zločinnou minulost navázal. V listopadu mu soud potvrdil trest 2,5 roku natvrdo za to, že se v roce 2015 podílel na surovém přepadení advokáta. Za pořezání Kvitové hrozí Žondrovi až 12 let žaláře. I s ohledem na jeho kriminální historii je velmi pravděpodobné, že v případě odsouzení se trest bude pohybovat na horní hranici.