Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Tenista Berdych si udělal radost! Manželku Ester vozí v superfáru za 7,4 milionu

Autor: Petr Žaloudek

Jak ho milujete, není co řešit. I když Porsche 911 vypadá už 55 let pořád stejně. Pro tenistu Tomáše Berdycha (33) to je srdcovka. A tak se plácl přes kapsu a  loni si koupil výjimečný kus.

Když se Tomáše zeptáte, jestli existuje nějaká značka, které by byl oddán, bez přemýšlení vypálí: „Porsche!“ Když jako malý kluk začínal s tenisem, měl sen – jednou brázdit silnice v ikonickém sporťák ze Stuttgartu. Díky mnoha úspěchům na kurtu si ho splnil v roce 2011, kdy si koupil Porsche 911 turbo. „Tím jsem se uklidnil,“ říkal tenkrát.

Jenže s jídlem taky roste chuť. A tak Berdych nejdřív vyrazil na »zálety« a pořídil si kanárkově žlutý McLaren MP4, aby se před rokem vrátil zpět ke své staré lásce.

Tentokrát si nevyčíhal jen tak obyčejné Porsche 911, ale limitovanou verzi R, která je ušitá na míru ryzím fanouškům sportovních aut. Čili žádná automatická převodovka, žádné turbodmychadlo či pohon všech kol. Ale návrat ke kořenům, manuálu a atmosférickému motoru.

Tomáš Berdych brázdí ulice centra Prahy v novém fáru
Tomáš Berdych brázdí ulice centra Prahy v novém fáru

Těchto stříbrných »devětsetjedenáctek« se zelenými pruhy (či bílých s červenými) bylo vyrobeno jen 991 a rychle se po nich zaprášilo. I proto se hned staly sběratelskými a obchodními artikly. A tak zatímco katalogově přišly na 5,1 milionu korun, Berdych ji měl v roce 2018 koupit za 7,5 milionu korun (bez daně). To už byla cena na sestupu z maxima v roce 2017, kdy se »erko« i za 13 milionů korun.

Letos v lednu pak tržní hodnota spadla dokonce k šesti milionům, nicméně pořád teoreticky platí, že Tomáš na jeho pořízení může jednou ještě vydělat.