Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Manželka zesnulého motorkáře (†40) z Dakaru v slzách: Tušila, co se stane!

Autor: tad

Dakar zažil hned na třech kontinentech, aby se mu stala osudnou saúdská poušť. Po motocyklistovi Paulu Goncalvesovi (†40) doma zůstaly dvě malé děti a truchlící manželka.

Ostatní jezdci včetně formulového šampiona Alonsa klopili zrak k zemi, při minutě ticha vzpomínali na kamaráda a legendu Dakaru, Portugalec ho jel už potřinácté.

Organizátoři ve znamení úcty zrušili pondělní jízdy pro motorky a čtyřkolky, což je jen nepatrná útěcha pro Paulovu ženu Sofii a děti Eriku (9) a Reubena (7).

Goncalvesova manželka přiznala, že před každičkou účastí svého muže na Dakaru trnula hrůzou. „Nikdy jsme nevěděli, co se stane. Na Dakaru už utrpěl dvě vážná zranění a každý ročník byl pro mě extrémně stresující,“ svěřila se Sofia portugalským deníkům v roce, kdy jejího muže musela ze závodu odvážet helikoptéra.

Motocyklista Paulo Gonçalves přišel tragicky o život v nedělní etapě Dakaru
Motocyklista Paulo Gonçalves přišel tragicky o život v nedělní etapě Dakaru

Letos Goncalvesovi nepomohla ani ta. Oblíbený závodník s přezdívkou Speedy (Rychlík) měl těžkou nehodu na 276. kilometru 7. etapy, po které se mu zastavilo srdce. Navzdory pomoci od ostatních závodníků i zdravotníků se ho nepodařilo nahodit.

Jako jeden z prvních na místo tragické nehody přijel Slovák Štefan Svitko (37). „Nejhorší etapa v životě. Pod Paulem bylo hrozně krve, záchranáři přijeli pár minut po nás a asi půl hodiny mu dávali masáž srdce. Když nemohli, pomáhal jsem taky. Ani po dlouhé době nejevil známky života, a tak ho přikryli dekou,“ popsal Slovák hrůzu, kterou by nejraději vymazal z hlavy.