Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nejistý osud domu Dany (†97) a Emila (†78) Zátopkových v pražské Troji: Čeká vilku demolice?

Autor: zal

Sami ho postavili, 30 let v něm žili a paní Dana (†97) ho prodala až osm roků poté, co zemřel její Emil (†78). Domek v pražské Troji vypadá stále tak, jak ho Zátopkovi opustili. To se však po úmrtí oštěpařky může změnit.

Slavný atletický pár původně nechtěl v Troji bydlet. Ve svahu nad Vltavou koupili Zátopkovi v 60. letech zarostlé pastviny se zahradní chatou, které přezdívali Krčma Santa Puelo. Ke stavbě je donutil až národní výbor, který by jim jinak parcelu vzal. A tak se na jaře 1963 pustili do díla. Finský domek jim zatrhnul úřad, na projekt Ťopkova kamaráda neměli dost peněz, a tak si vilku postavili po svém. „Vyšel z toho domeček ničím zvláštní, ale domeček pro nás,“ pravila Dana.

Byt místo domu

Do baráčku v ulici Nad Kazankou, který postupem času dostal i saunu či vinný sklípek, se nastěhovali v roce 1970 a paní Dana v něm po skonu manžela žila sama až do roku 2008. „Dům se zahradou už byl nad mé síly. Tak jsem ho prodala,“ vysvětlovala. Novým majitelem se stal sportovní podnikatel a tenisový trenér Tomáš Petera, který Zátopkové zároveň zprostředkoval koupi bytu v nedaleké rezidenci.

I proto mezi její nové sousedy patřila řada tenistů – Ulihrach, Mečíř nebo sestry Plíškovy.

Co bude s domkem Zátopkových?
Co bude s domkem Zátopkových?

Ale zpět do Zátopkovic vilky. Její nový pán uzavřel při koupi s paní Danou dohodu. „Domluvili jsme se, že dokud bude naživu, tak se s domkem nebude nic dít,“ vzkázal Blesku Petera z Floridy, kde s rodinou přes zimu přebývá. A právě jeho rodina se stala důvodem, proč se známé nemovitosti už po třech letech vzdal. „Potřeboval jsem vyřešit vlastní bydlení. Proto jsem ji pustil Petře Marschallové,“ vysvětlil Petera. A obchodní partnerce pětatřicátého nejbohatšího Čecha Ivana Zacha, jež spoluvlastní například televizi Prima, patří vila dodnes.

I Marschallová gentlemanskou dohodu dodržela a dům nechala tak, jak byl. Dnes vypadá obývaně a udržovaně. Jenže s úmrtím paní Dany se jí uvolnily ruce a na lukrativním pozemku může vyrůst daleko honosnější sídlo. Blesk majitelku kontaktoval, aby se na budoucnost domu Zátopkových zeptal, bohužel vyjádření dosud neposkytla.

Zemřela Dana Zátopková. Jak se stala legendou českého sportu?
Video se připravuje ...