Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Skandál: Slavný tenista s COVIDEM uprchl z karantény. Skrývá se v cizí zemi!

Autor: ptr

Zavařil si na pořádné problémy. Americký tenista Sam Querrey (33) byl v ruském Petrohradě, kde se měl zúčastnit turnaje ATP. Po pozitivním testu na koronavirus byl ovšem pořadateli vyřazen. To co přišlo poté, všem vyrazilo dech. Američan si i s rodinou sbalil fidlátka a navzdory všem nařízením opustil Ruskou federaci.

Tento postup ignorující veškeré předpisy ho může přijít pořádně draho. Po losu, kdy již byl připraven pavouk turnaje, se objevila informace pořadatelů, že Querrey bude kvůli pozitivnímu testu nahrazen Srbem Viktorem Troickim. V návaznosti na tuto změnu bylo vydáno prohlášení:

„Místní zdravotní úřady a lékařské ústředí ATP monitorují hráče, který byl poslán do izolace. V tuto chvíli neexistují žádné příznaky onemocnění. Sledujeme, koho hráč kontaktoval, abychom je identifikovali a informovali je.“

Proč potom vzal Querrey nohy na ramena? Nikdo neví. Kolegům z »branže« ale pořádně zavařil. Pokud tenisté přestanou spolupracovat s místními zdravotnickými úřady, bude pro ATP extrémně obtížné přesvědčit je, aby pořádaly turnaje. Sam může být také potrestán, protože v červenci byly provedeny změny oficiálních pravidel. Tenisté byli varováni, že za porušení lékařských protokolů jim může být uložena pokuta až do výše 100 tisíc dolarů a může být pozastavena činnost až na 3 roky. Navíc je otázkou, zda ještě někdy bude smět překročit hranice Ruské federace.

Americký tenista Sam Querrey
Americký tenista Sam Querrey

Podstatným faktem také je, že Američan dorazil do Petrohradu i se svou ženou a osmiměsíčním synem. Celá rodinka měla v plánu strávit několik týdnů v Evropě. Po pobytu v bublině při French Open odjeli na jih Francie a poté teprve do Ruska. Tam podle novináře Bena Rotenberga byli testování všichni tři na koronavirus a dle výsledků, byli všichni tři infikováni.

Prvně byli informováni, že zůstanou dva týdny v karanténě v oficiálním hotelu turnaje. Pak ale údajně telefonoval Sam s místním úřadem a byl obeznámen, že rodinu navštíví brzy lékař. Pokud shledá, že je to nutné, tak může být kdokoliv z nich hospitalizován. To rodinu údajně vyděsilo. I když měli jen velmi mírné příznaky, tak se obávali nedobrovolné a oddělené hospitalizace v cizí zemi. Proto se rozhodli uprchnout za pomoci soukromého letadla od Samových sponzorů. Rodina měla cestovat v zadní oddělené části, aby někoho nenakazila.

Nyní se skrývají v pronajatém bytě v blíže nespecifikované evropské zemi. Querrey nechce místo upřesnit, aby nevzbudil další nežádoucí zájem úřadů. Dokonce si uzamkl i Instagram. Původně měl v plánu ještě několik dalších halových turnajů, ale nyní se vše radikálně změnilo. Problém totiž začala řešit už i ATP, která vydala zprávu: „ATP si je vědoma incidentu, při kterém došlo k porušení lékařského protokolu jedním z hráčů na turnaji v Petrohradě. Bereme tuto záležitost velmi vážně a budeme ji prošetřovat.“ Následky tak mohou být pro amerického tenistu značné.