Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Nesmrtelní šampioni. Schumacher vs. Hamilton: Kdo je tady jednička?

Autor: as

Dohonil ho! Britský pilot formule 1 Lewis Hamilton (35) se stal posedmé mistrem světa a dorovnal německou legendu Michaela Schumachera (51). Celý motoristický svět si opět klade tu vtíravou otázku: Kdo je nejlepším jezdcem všech dob?

Čísla hovoří jasně. Hamilton odjezdil v »efjedničkách« o pět sezon méně, přesto »Schumiho« ve většině statistik trumfuje. Jenže slávu prý ždímá právě z německé legendy, která je po karambolu na lyžích už sedm let upoutaná na lůžko!

Byl to totiž Schumacher, kdo po návratu k závodění tři roky jezdil za Mercedes a výrazně pomohl vybudovat nyní neporazitelný tým. A jejich srovnání? Lewis líp krotí nervy a nedivočí na trati jako Michael, je bezchybný v kvalifikacích, dokáže skvěle absorbovat a vyhodnotit lavinu pokynů z vysílačky.

Na druhou stranu Němec brilantně zvládal taktiku od předjížděcích manévrů až po volbu pneumatik, skvěle spolupracoval s mechaniky při vyladění monopostu a měl větší charisma – i díky skandálům včetně úmyslných bouraček do rivalů. Hamilton je při závodění nudný...

Legenda formule 1 Michael Schumacher
Legenda formule 1 Michael Schumacher

„Michael bojoval s velkými kluky, když přišel do F1, jezdili borci jako Mansell nebo Senna. Teď je menší konkurence, nikdo nedostává Hamiltona pod tlak,“ řekl bývalý šéf Renaultu Briatore. Mnozí tvrdí, že vyhrávat v nynějším Mercedesu není umění. „Fajn, tak proč ti jezdci, co tohle říkají, si u nás nikdy nevysloužili smlouvu?“ zlobil se šéf týmu Wolff.

Ani slavný technický ředitel Brawn, jenž s oběma piloty úzce spolupracoval, není schopen říci, který z nich je lepší. „Michael byl ďábel na trati a tichošlápek v soukromí, Lewis je pravý opak. Těžko byste hledali rozdílnější povahy, ale oba dosáhli mimořádných úspěchů,“ řekl. Hamilton holt musí ještě pár titulů pobrat, aby už o králi nebylo pochyb.

Lewis Hamilton    
  Michael Schumacher
7      Tituly 7
94      Vítězství 91
163      Body 155
97     Pole position 68
53      Nejrychlejší kola 77
14      Sezony 19
264       Starty 306